A maczedoniai mozgalmak

A mostanában sokat emlegetett maczedóniai fölkelés úgy látszik immár utoljára járja. A fölkelő bandák garázdálkodásainak a török katonaság erős gátat vetett, és a betörő bandákat visszaverte bolgár földre. A török kormány erre a czélra csakis rendes katonaságot küldött ki, hogy ki legyen zárva minden kegyetlenkedés. E részben nem is fordult elő semmi kihágás. Az elűzött bandák bolgár egyenruhát viseltek és a bolgár hadseregnél használt Mannlicher-puskákkal voltam fölfegyverkezve. Ezek után igen érthető a maczedón bizottságok kétségbeesett könyörgése az európai hatalmasságokhoz segítség után.

Nem igen lehet azonban remélni, hogy Maczedóniában a nyugalom helyreáll, mert ez a nyugalom csak múló és látszólagos lesz s nem lehetetlen hogy a mozgalom tavaszszal ismét kitőr. Az a nagy izgatottság, mely Maczedóniában a kedélyeket ellepte, régi izgatások következménye s a bolgár kormány műve. A bolgárok magoknak akarják megszerezni Maczedóniát, és azzal izgatnak, hogy a török kormány nem hajtotta végre az orosz háboru után kötött békeszerződés azon pontját, mely a keresztények számára reformokat tesz kötelességévé.

Törökország most barátságos viszonyban áll Oroszországgal, Ausztria-Magyarországgal, legjobb alkalom volna a halogatott reformok megkezdéséhez. Ez azonban az ottani lakosság ellentétes érdekei, kivánságai miatt, szinte a lehetetlenséggel határos, mert mi az egyik törzsnek talán tetszenék, a másik ugyanezt nagy sérelemnek tekintené s a békétlenség és forrongás mindenféle reform mellett sem szünne meg.

Az ugynevezett Maczedoniának körülbelől egy millió lakosa, van, kik nemzetségekre nézve bolgárok, görögök, szerbek, törökök s ezenkívül vannak még albánok és oláhok is. S ez a sok nemzetiség a legnagyobb össze-visszaságban, szétszórva lakik az egész területen: egyik falu görög, a szomszédja bolgár, azután szerb falu következik, majd török, majd oláh, vagy albán ugy, hogy még ha felosztásra kerülne is valaha a sor, lehetetlenség volna a tartományokat nemzetiségek szerint szétosztani.

Maczedónia nevű nép vagy nemzetiség nincs is, mert hiszen az egész területet, mint mondánk, bolgár, görög, szerb, stb. nép lakja vegyesen s mostanában annyit hallunk "Maczedonok"-ról, ez alatt tulajdonkép a most forrongó bolgár elemet kell érteni, melynek a többi ott lakó törzs, a mondott okoknál fogva halálos ellensége. S jól is mondja egy ottani viszonyokat jól ismerő angol diplomata, hogy Maczedoniában olyan, a milyen rendet csakis a török bír még tartani, de ha maga szabadjára eresztenék ezt a tartományt, soha vége-hossza nem lenne ott a vérengzésnek az egymást halálból gyülölő keverten lakó különféle népség közt, mely mind maga szeretne a többi felett uralkodni.