Amerika nagyipara 25%-kal leszállitotta a munkabéreket és iparcikkeikkel készülnek elárasztani a világot

Amerika, amely buza-áradatával elöntötte a világot, most a világkereskedelem meghóditását ipartermékeivel készül folytatni. Az American Federation of Labour jelentése szerint, az egész amerikai ipar a bérleszállitások előestéjén áll, sőt egyes vállalatok már be is jelentették, hogy a munkabéreket 25%-kal leszállitják.

A világ leghatalmasabb gyáriparának urai a bérleszállitásokkal párhuzamosan szigoru racionalizálást is készülnek keresztülvinni, hogy igy teljesen kezükbe kapják a külföldi fogyasztó piacokat. A bérleszállitásnak egyelőre ugyan az a bevallott célja, hogy hatalmas árukészleteiket elhelyezhessék, másszóval, hogy olcsó iparcikkekkel elárasszák a világpiacot, de természetes, hogy az igy meginduló amerikai akció már a legközelebbi időben a legélesebb ipari verseny szinhelyévé teszi az európai piacokat.

Amilyen hatalmas méretü és beláthatatlan következményekkel járó küzdelem elé kerül igy Európa gyáripara, az amerikai bérleszállitásnak kétségkivül kedvező hatása is lesz a mezőgazdasági termelésre. A verseny ki fogja egyenliteni azt a nagy árkülönbözetet, amely ipari és mezőgazdasági cikkek árai közt van s ha ez a nagy világmozgalom az európai ipari köröket nehéz helyzet elé állitja is, ki tudja, nem lesz-e kiindulási pontja a világ gazdasági gyógyulásának?