Az osztrák kölcsönt tuljegyezték Ausztriában

Az osztrák kölcsön jegyzési eredményeiről tegnap kedvezőtlen hirek voltak forgalomban, ugyannyira, hogy Juch osztrák pénzügyminiszter sajtóértekezlet összehivását tartotta szükségesnek, amelyen hiteles adatokkal igazolta, hogy az osztrák tranchera, amely tudvalevően 50 millió, eddig 67.9 milliót, tehát valamivel többet jegyeztek, mint az osztrákokra eső jegyzési összeg.

Bécsi gazdasági körökben ezt az eredményt azzal magyarázzák, hogy a nemzetközileg garantált kölcsönök közt egészen szokatlan, hogy a kölcsön nagyobb kamatozást biztosit, mint a belföldi értékek. A bécsi aranyzáloglevelek és obligációk átlag 7 1/2 százalékot hoznak, mig az uj államkölcsön 7.6 százalék kamatot biztosit.

Nem szabad feledni, hogy az összes eddigi államkölcsönök egy egész százalékkal maradtak a belső értékpapirok kamatozása alatt. Ez az ok annak, hogy az osztrák közönség nagy érdeklődést mutat a kölcsön iránt s hogy az osztrák tranche már tul is van jegyezve, sőt akadnak olyan osztrák tőkepénzesek is, akik nemcsak a schillingtrancheből, de az angol kvótából is jegyeztek.

A kölcsön e sikerével kapcsolatban a gazdasági körökben egyre jobban megszilárdul az a vélemény – és ez ránk nézve is nagyon tanulságos –, hogy a kölcsön hatása csakugyan meg fogja erősiteni az osztrák közgazdaságot, amely szinte az utolsó pillanatban jutott ehhez a segitséghez. Bécsben senki sem hiszi, hogy a válság holmi átmeneti konjunkturaváltozás, hanem mindenki tudja, hogy mélyreható világjelenség s igy a kölcsönt és sikerét olyan mentőövnek tekintik, amely Ausztriát a gazdasági elmerüléstől mindaddig megóvja, amig a nemzetközi viharok elülnek.

Nagy megnyugvást kelt, hogy az osztrák bankok a szövetségi vasutak hitelének gyors visszafizetése folytán az ipar számára ezáltal ismét pénzhez jutnak, hogy a vasuti és utépitések, valamint a posta inveszticiói megindulhatnak és hogy a társulati adó kilátásba helyezett leszállitása folytán az ipari részvények értéke ismét emelkedni fog.

Az osztrák mezőgazdaság, amely különösen nehéz helyzetben van, a kölcsönből a tejgazdaság számára vár gyors segitséget.

Mindezt az osztrák gazdasági körök ugy itélik meg, hogy a kölcsön arra az időre okvetlen biztositja az átmenetet, amig a világkrizis meg nem oldódik.