Revolveres botrány egy betörö gyürüi miatt

Ki ütött előbb? – Amiről a detektívek nem tudtak

Budapesten, Keleti és Herz ékszergyárosok üzletében megjelent két detektív, és felszólította a tulajdonosokat, hogy adják elő azt a két gyémántköves gyürüt, mit Schneider Béla betörő adott át nekik. Az ékszerészek tiltakoztak ellene, hogy ők betörőktől vásároltak volna gyürüket. Hivatkoztak arra, hogy épen ők voltak azok, akik a rendőrség figyelmét felhívták a gyürükkel házaló betörőre.

Az egyik detektiv felszólította a kereskedőket, hogy adják elő könyveiket. Az üzletben vevők voltak, Herz Lajos szólt a detektiveknek, hogy ne keltsenek feltünést. Ebből szóváltás támadt, majd olyan kavarodás kerekedett, hogy az egyik detektiv revolvert rántott és felszólitotta társát, hogy ő is vegye elő fegyverét, mert őt megütötték.

Az üzletben levők pedig épen azt állították, hogy épen az egyik detektiv ütötte meg Herz Lajost.

A két detektiv felszólitották az ékszerészeket, hogy kövessék őket a főkapitányságra. Az ékszerészek elmentek a detektivekkel és a kapitányságon le is tartóztatták őket. Kihallgatáson kiderült, hogy valóban a két ékszerész vezette a betörők nyomára a rendőrséget. Erről azonban az ügyben eljáró detektivek nem tudtak s így magyarázható erélyes fellépésük.

A tanuk igazolták, hogy Herz nem ütötte meg a detektivet s mert ártatlanságuk kiderültm szabadon bocsájtották őket.