Derunapht és Sojunapht

Ezt a két furcsa szót hamarosan meg fogja tanulni mindenki Európában, mert mindkettő a szovjet petróleum- és naftaszervezetének a neve és intézője olyan hadjáratnak, amelyet a buza, fa és prémekkel kezdett orosz invázió után, most a nyersolajtermékekkel, köztük a benzinnel küzd meg az orosz szovjet.

A külföldi benzinpiacokon az elmult napokban erős áresés állott be, a német benzinkartell fölbomlott és az osztrákok is lényegesen leszállitották a benzin árát. Bécsben az utcai kutaknál teljes négy garassal szállitották le a benzin árát, vagyis 52 garasról 48-ra, mig a vidéken az árleszállitás 5-7 garast tesz ki.

A benzinárak leszállitását egyenes összefüggésbe hozzák az orosz importtal és ezért a Vacuum és Standard Oilt már föl is szólitották, érvényesitse befolyását az orosz petróleumkiviteli helyeken oly értelemben, hogy az ilyen dumpingexporttal szemben az amerikai érdekeltségek a legélesebb retorziókhoz fognak folyamodni.

A nagy amerikai koncernek tudvalevőleg tavaly az ázsiai áruelosztásra nézve megegyeztek az oroszokkal és most ezen a réven vélik megakaszthatónak a Derunapht és Sojunapht akcióját. Vajjon nálunk mikor érzik meg, hogy a benzin árát mindenütt a világon leszállitották?