A kopogtató

Nálunk villamos és egyéb csengő végzi azt, mit az angoloknál a kiküszöbölhetetlen kalapács. Londonban a legtöbb helyen ott lóg a kapufélfán a kalapács, melyet akkor használnak, mikor náluk a csengőt használnák.

A kopogtató kalapácsok között nagyon sok a művészi munka s a legtöbb nemes úr kopogtatóján ott találjuk a szerszám oldalán a család czímerét. A kalapács azonban csak akkor lesz disze a háznak, ha történeti esemény füződik hozzá.

Híres a kalapács, mely az angol miniszterelnökség kapuján lóg, de nem díszes, sem művészies, de kopogtatott már vele harmadfélszáz esztendő alatt Angliának csaknem minden kiváló államférfia.

Az egyetem kalapácsa 600 esztendős és mindig a tudomány szolgálatában állott, mert régebben az oxfordi, a cambridgei egyetem kapujában lógott a tisztes öreg.

A legérdekesebb a Durham-templom bejárónál alkalmazott kalapács. A templom már vagy ezer esztendeje áll. Alfréd király elrendelte, hogy aki ebbe a templomba menekül, 37 napig védelmet és ellátást kap.

Amint a menekülő a templom ajtajának kalapácsát megérintette, a rendelet védelme alatt volt s tovább üldözni nem szabadott. Mondanunk sem kell, hogy sok bűnös és véres kéz markolta már ezt a híres kalapácsot.