Rövidek

Minden ünnepélyesség nélkül leplezték le Princip emléktábláját vasárnap Szarajevóban

Belgrádból jelentik: Ferenc Ferdinánd főherceg és felesége merénylőjének, Gacrilo Principnek emlékére készített márványtáblát vasárnap leplezték le egyesületek tervezett tömeges részvétele elmaradt és az ünnepségen csak a merénylő családjának tagjai és barátai, akiknek nagyrésze annakidején a merénylet miatt börtönben ült, vettek részt. Istentisztelet után elmentek arra a helyre, ahonnan Princip Ferenc Ferdinándra és feleségére a halálos lövéseket leadta. Ezen a helyen egy magánház falán helyezték el a márványtáblát. Az ismert nacionalista vezér, Vasil Greic, akit az osztrák hatóságok a háboru alatt halálraitéltek és aki később kegyelem árán menekült csak meg a kivégzés elől, fölszólította a jelenlévőket, hogy „kétperces hallgatással áldozzanak a mártírok emlékének”. Ezután eltávolitották az emléktáblát eltakaró lepelt és az ünnepség ezzel már véget is ért.

MacDonald az elveszett és visszahódított paradicsomról

London, február 2.
Ramsay MacDonald miniszterelnök az amerikai delegáció tagjainak hosszabb autóköruton bemutatta a környék nevezetességeit. Amikor Milton lakóházához érkeztek, a követekezőket mondta:
- Itt lakott az „Elveszett paradicsom” költője.

Aki a történelem legujabb fejezetében megirja a tengerészeti konferenciát, e fejezet ciméül fölirhatja: „A visszahóditott paradicsom.”

Párisban a Tardieu-kormány rekonstrukcióját várják

Páris, február 2.
Tardieu miniszterelnök, aki az éjszaka érkezett haza Londonból, vasárnap beszámolt a flottakonferenciáról Doumergue elnöknek és a minisztertanácsnak. A miniszterelnök keddre a kormánykoalició pártok vezetőit hivja össze tanácskozásra. Jólértesült politikai körök a miniszterelnök keddre tervezett tanácskozásait azzal magyarázzák, hogy a kormányon belül egyenetlenségek támadtak. A parlament folyosóin gyakran esik szó Tardieu kormányának állítólag küszöbönálló rekonstrukciójáról.

A vasárnapi lapok közlik Tardieu Calaisban tartott beszédét, amelyben hangsulyozta, hogy a francia közvélemény meg lehet elégedve a Hágában és Londonban elért eredményekkel. A hágai egyezmény legnagyobb értéke – mondotta Tardieu – abban van, hogy a Young-terv élő valósággá vált.

Hágában sikerült a nélkülözhetetlen biztosságot a kölcsönös megértés és együttmüködés légkörében elérni.

A londoni tengeri leszerelési értekezleten a Franciaország által javasolt tárgyalási alap elfogadásával a matematikai formulák jogosulatlan zsarnokságát kikapcsolták.

A Rómából hazaérkező Schober kancellárt vasárnap este lelkesedéssel fogadta az osztrák főváros

Bécs, február 2.
Schober kancellár a következőket mondotta római utjáról a fogadására megjelent ujsáirókiróknak:
- A Rómában aláírt szerződést mindkét kormány szerdán hozza nyilvánoságra és ebből mindenki láthatja majd, hogy egyetlen célja van: elősegíteni Európa megbékélését. Utazásomnak eredeti célja az volt, hogy megköszönjem Olaszország támogatását, amelyet nekünk Hágában nyujtott, most ezt a szerződést utam örvendetes sikeréül könyvelhetem el. Sikerült a multbeli félreértéseket is teljesen eloszlatni és helyreállítani azt a bizalomteljes viszonyt, amelynek a jövő szempontjából legnagyobb jelentőséget tulajdonítok.

A német sajtó elitéli a Horty kormányzó ellen intézett támadást

Berlinből jelentik: A berlini lapok közlik a birodalmi kormánynak azt a kommünikéjét, amely elitéli az „Abend”-nek Horthy kormányzóról irt rágalmazó cikkét. Az „Abend” maga is hozza a német kormány közleményét és a legtöbb lap meleg hangon irt a kormányzóról tízéves jubileumával kapcsolatban s elitéli az ellene intézett támadást. – Magyarország kormányzója – irják – talán a legmegbizthatóbb mindazok között, akiket Németország a külföldön barátainak tekinthet. De vajjon elbir-e Magyarország barátsága éveken át minden erőpróbát? Bármennyire elutasítja a német nép tulnyomó töbsége azt a szellemet, amely a sajtó cikkében kifejezésre jut, mégsem lehet ezzel mindazt a kárt jóvátenni, amelyet a cikk máris okozott.