Beszélgetés Gömbös Gyula tánornokkal

Hogy gondolt-e pécsi kadét korában arra, hogy tábornok és honvédelmi miniszter lesz egyszer. Ezt feleli:
- Egyszer az egyik bajtársam, aki kitünő karrikaturista volt, fölrajzolta a karrikaturámat óra előtt a táblára. Persze „Zögling” uniformisban. Erre én odamentem és nyaktól lefelé letörültem magamat s egy vezérkari kapitányt rajzoltam a fejem alá. Egyszóval a karrikaturát akceptáltam, csak az uniformist nem. Egyébként pedig: aki egyszer már a hadiiskolába került, annak többé-kevésbé biztosítva volt a poziciója, biztos volt, hogy egyszer majd vezetőállásba kerül. Persze, az aztán szerencse dolga, hogy legmagasabb pozicióba kerüljön az ember…

 
Megkérdem, hogy tudja-e, hogy mi történt a volt évfolyamtársaival?
- A pécsiek közül én vagyok az egyetlen vezérkari. A „Kriegsscul”-beli társaim pedig, ezredesek és alezredesek.

Hogy volt-e már példa reá, hogy valaki a katonai ranglétrán ekkorát ugorjon.
- Hogyne! Idősb Andrássy Gyula gróf nem is volt katona és egyenesen tábornok lett. Clam-Martinez is tábornok lett egyenesen és végül Tisza István grófot is rangátugrással nevezték ki ezredessé.

Megkérdezem, hogy mégis mit érez: örül-e a karrierjének, a nagy poziciónak, a hatalomnak. Nagyon szép, amit felelt:
- A nagy lelki emóciót, ami belőlem kétségkivül kiváltódott, így tudnám szavakkal kifejezni: végtelenül örülök annak, hogy aránylag fiatal korban kerültem olyan pozicióba, amelyben a hivatásomat aránylag száz percentig tudom képviselni s hogy azokban a gondolatokban élhetek, amelyek engem már gyermekkorom óta a legintenzivebben foglalkoztattak. Ez nagy gyönyörüség.

Hogy mik a tervei, a programja, arról természetesen nem beszélhet. De mégis programféle az, amit ehhez hozzáfüz:
- A történelmi osztály, fájdalom, nem a mai élet számára nevelte a gyermekeit, hanem 2-300 évvel – hátra, visszafelé, kicsi oligarchákat neveltek s abban az ideológiában, hogy nekik nem kell semmit sem tudniok, nem kell semmit sem kiverekedniök, elég nekik, ha beleszületnek a poziciókba. A mi nemzedékünknek egyik főfeladata lesz, hogy egyrészt kikovácsolja a történelmi osztályból az érdekeit, másrészt, hogy a polgári osztály és a parasztság folytonos nevelésével, oktatásával, fegyelmezésével, a történelmi osztály számára nagyszerű utánpótlás teremtődjék!

A szolgálattevő szárnysegéd – vitéz Massány százados – jön be, jelent valamit. Fiatal, karcsu tiszt. Megtudom, hogy Gömbös egész környezete csupa vitéz. Vitéz Szabó, vitéz Kozma, vitéz Irreghy, vitéz Sebestyén. Vitéz Sebestyénnek aranyérme, két nagyezüstje, két kisezüstje és egy bronz vitézségi érme van. Székely ember, ugy néz ki, mint Dzsingiz khán. Bucsuzáskor egy csokor virágot veszek észre az íróasztalon, még ki sincs csomagolva.

- A régi virágkereskedésem küldi, gratulál. És panaszkodik, hogy amióta miniszter lettem, elhagytam őket, egyáltalán nem rendelek már virágot.

Egyed Zoltán