Gazdaságpolitikai rejtély Berlinben

Valóságos rejtély, gazdaságpolitikai rejtély, ami Berlinben alig három héttel Bethlen István gróf elutazása után lejátszódott. Hogy mit intézett el a magyar miniszterelnök a német fővárosban, nem tudjuk. Hogy mi volt az eredménye beható tárgyalásainak Schiele földmivelésügyi miniszterrel és Trendelenburg közélelmezési államtitkárral, nem tudjuk, s hogy mit igért neki a kancellár és a külügyminiszter, azt sem tudjuk.

De a kiszivárgott és egyáltalán nem dementált hirek szerint a magyar miniszterelnök igéretet nyert arra, hogy azokon a rendkivül szigoru rendszabályokon, amelyek a magyar kivitelnek Németországba eddig utját állották, enyhiteni fognak, s ha nem is lesz módjában a német kormánynak, hogy a gabonavámokat leszállitsa, ehelyett utat nyit a német fogyasztóterületre a magyar állati termékeknek, amelyeknek egy-két kategóriája után a legfontosabbak ki vannak zárva a német piacról.

Értsük meg, értesülésünk szerint is, nem határozott és strikt megállapodásokról és igéretekről volt szó, az ilyen tárgyalások sokkal bizonytalanabb határok között mozognak, de az aligha kerülhetett szóba, hogy a német birodalom nemcsak nem fog enyhiteni merev elzárkózásán, hanem éppen ellenkezőleg, a magyar bevitelt még jobban meg fogja neheziteni.

Márpedig a Német Mezőgazdák Szövetsége a kormányhoz a mult héten intézett beadványában a vaj, sajt, kasein, hus, állat és baromfi, sőt a főzelék vámjának jelentős fölemelését kivánta és a német lapok hiradása szerint Schiele földmivelésügyi miniszter referátuma alapján a birodalmi kormány a parlamenttől fölhatalmazást fog kérni, hogy a fölsorolt cikkek vámját a piac és a német mezőgazdaság helyzetéhez mérten fölemelje.

Mi ez? Mit jelent ez a hir?
Csak nem azt, hogy Németország most már azoknak a cikkeknek a bevitelét is elzárni kivánja, amelyekben éppen az utóbbi években kezdett Magyarország jelentős mennyiségeket exportálni s amelyek nélkül a magyar-német kereskedelmi viszony teljesen egyoldalu gyarmati összeköttetéssé süllyedt volna. Igaz ez a hir? Nem nekünk, a magyar kormánynak kéne haladéktalanul ezt a kérdést fölvetni Berlinben.