Tardieu vasárnap a francia frontharcosok lyoni kongresszusán válaszolt Mussolininak

Páris, május 18.
A francia volt frontharcosok Lyonban vasárnap megtartott kongresszusán Tardieu miniszterelnök, aki mint kapitány maga is a fronton küzdött, nagy beszédet mondott. A banketten mintegy háromezren vettek részt.

- Én vagyok Franciaország első frontharcos miniszterelnöke – kezdte Tardieu. – Ez annyit jelent, hogy az állam vezetését most az a generáció vette át, amely már kiállta a világháboru nagy tüzkeresztségét. A frontharcosok az ellenséges támadás visszaverése után most ujból egyesültek, hogy megőrizzék a szolidaritás szellemét és érvényrejuttassák a külső és belső béke megvalósítására irányuló akaratukat. Franciaország továbbra is számít a frontharcosok munkájára, mert velük akarja megvalósítani a béke nagy müvét. Az európai nemzetek – győzők és legyőzöttek – egyazon bajok miatt szenvednek. Valamennyien sulyos anyagi és véráldozatokat hoztak a háboruban. A nemzetiségi elv elaprózta a gazdasági egységeket. Franciaországra hatalmas békemunka vár, meg akarja szervezni a jogot az emberek és a népek számára.

Tardieu beszédét ugy fogják föl politikai körökben, hogy válasz Mussolininak Livornóban és Firenzében elmondott két harcias beszédére.