Mindennek a kibic az oka

Bridgecsata a Gresham – kávéház römiszalonjában, pofonokkal, botokkal és ruhaszakítással- Hartmann László európai hírű autóversenyző sulyos afférja.

A bridge és römiláz Budapesten is lábrakapott. Ügyes üzletemberek kihasználják ezt a legujabb divatot és minden kávéház, kártyára berendezkedett klub és cukrászda külön termeiben külön kártyaszalonok alakultak, ahol a különböző társadalmi állásban lévő embereket egy asztalhoz tereli a kártyaszenvedély.

A Gresham – kávéház külön termében már hónapok óta folyik elég nagy pénzben a römi és a bridge, a Lipótváros előkelőbb emberei adnak egymásnak itt találkozót a kártyaasztalnál.

A napokban itt a szolid bridgepartiból kifolyólag sulyos afférja támadt Hartmann Lászlónak, az európai hírű autóversenyzőnek, amelyről napok óta érdeklődéssel beszélnek a Lipótvárosban.

Négyen ültek a játékasztalnál. Hartmann László, egy ismert urihölgy, Berkovics Sámuel a Viktoria – malom budapesti vezérképviselője és Dr. Miklós Armand bankigazgató. A játék hevében, mert a kibic valami hibára figyelmeztette, Berkovics sulyosan sértő megjegyzést tett Hartmannra, mire az felugrott és szó nélkül arcul ütötte Berkovicsot.A játékosok a szomszéd asztalnál is felugráltak és Berkovics harcias felesége, aki egy másik asztalnál játszott, elszántan rohant oda férje védelmére. Hátulról elkapta Hartmannt és nagyot ütött a fejére.

A népes kártyaszalon közönsége odarohant a verekedőkhöz, szétválasztotta őket és a hatalmas erejű Hartmannt négyen is lefogták, hogy ne tegyen kárt a nálánál gyengébb Berkovicsban. Erre azonban az történt, hogy a lefogott és harcképtelenné tett Hartmannhoz ismételten odaugrott Berkovics és ahogyan pesti nyelven mondják, ujabb pofonokat kent le neki.

A dühtől tajtékzó Hartmannt nagy nehezen sikerült távozásra bírni, de az afférnak, illetve a verekedésnek nem volt vége, mert Hartmann a ruhatárban várakozott. Türelemmel várt egy óra hosszat, amikor az ajtóban megjelent Berkovics és felesége, néhány barátja kíséretében. Alig értek ezek a ruhatárhoz, Hartmann ujból nekiugrott Berkovicsnak és elkezdődött ujra a verekedés.

Berkovicsné segítségére sietett veszedelmes helyzetbe került férjének és Hartmannról rongyokba szakította le a ruhát, nyakkendőt és inget. Végre is a kávéház személyzete lépett közbe és akadályozta meg az immár véressé váló és ebben a társadalmi osztályban ritkaságszámba menő verekedést.

Az afférnak nem lesz lovagias folytatása, mert mindketten a bírósághoz fordultak elégtételért. A dunaparti bridgeszalonokban pedig most egyébről sem hallani, mint a Greshamban lejátszódott csunya afférről.