Vita a véderőről

A véderőről szóló uj javaslatot november 10-ikén délután tárgyalta a képvislőház véderő-bizottsága. Az ülésen az ellenzék részéről határozottan állást foglaltak a javaslat ellen.
Udvary Ferencz a szolgálati időnek két évre való leszállítását kivánja. Tóth János szerint a javaslat alkotmányunkat sérti, mert Ausztriában nem akarják tárgyalni, az alkotmányos megegyezés tehát lehetetlen. Hasonlókép a törvényjavaslat ellen szólaltak föl Bakonyi Samu, Pichler Győző, mig báró Solymossy, Domahidy Elemér, Bolgár Ferencz megszavazzák, de magok is sulyosnak ismerik el a javaslatokat.

Fejérváry Géza báró honvédelmi miniszter: A törvényjavaslat elfogadását ajánlja. Ha a monarkhia kénytelen lenne nagy hatalmi állásáról lemondani, ezt Magyarország bánná meg.

Harmincz év óta erősen elmaradtunk a védőerő fejlesztésében. Gondoskodnunk kell tehát, hogy legalább a legszükségesebb szervi változásokat végrehajthassuk és legalább a mostani kereteket kitöltsük. Az osztrák viszonyok mellett mi történik e törvényjavaslattal, nem tudjuk. De hogy ott is el kell majd fogadni, az nyilvánvaló. A kétévi szolgálat eszméjétől a kormány nem idegenkedik, de csak oly föltétel alatt, hogy az e reformokhoz szükséges teljesitmények megadatnak. Addig beszélni sem lehet róla és akkor is csak a gyalogságnál lehet keresztülvinni, a mi bizony nagy igazságtalanság. A honvédségnél a kétévi szolgálattal elért eredmények a nagy szorgalomnak és buzgóságnak köszönhetők. Megközelitettük a közös hadsereget, de a gyakorlott szemnek rögtön felötlik azért a különbség.

Miután a honvédelmi miniszternek a képviselőház mentelmi bizottságába kellett távoznia, az elnök a vita folytatását elhalasztotta.