A földbirtokterhek 64.6 százaléka a kisbirtokra esik

Konkoly-Thege Gyula dr., a Statisztikai Hivatal alelnöke, most közzétett gondos tanulmányában megállapitja, hogy a megterhelt földbirtokok 1929. végén az összes földbirtokoknak szám szerint csak 30, terület szerint pedig csak 36 százalékát tették. Egy év alatt tehát a helyzet nem romlott nagyon, mert 1928. végén a megterhelt földbirtokok az összeseknek szám szerint 25, terület szerint pedig 33 százalékát tették. A terhek végösszege 1,540.6 millió pengőre rugott, vagyis 32.8 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

Ezek között az uj terhek között azonban sok olyan korábbi adósság is szerepel, amely csak most vált bekebelezett kölcsönné. A terhek 64.6 százaléka a kis birtokra esett. A következő évben, vagyis 1930 első felében a terhek már csak 107.7 millió pengővel növekedtek. Ennek az összegnek jelentős része is azonban látszólagos uj teher s ha ezeket levonjuk, a valójában uj megterhelés összege csak ötvenmillió pengőre tehető.

A megterhelés mértékére jellemző, hogy egy holdra 262 pengő bekebelezett adósság esik. A holdankénti megterhelés mértéke tehát egy év alatt 22 pengővel szaporodott. Ha most arra keresünk feleletet, vajjon a földbirtok mai átlagos értéke mellett, hány százalékos a megterhelés, akkor figyelembe veendő, hogy a földárak legalább husz százalékkal estek. Igy a megterhelés megfelelne a földbirtok átlagos 40 százalékának.

A föld megterhelésének mértéke ezek szerint jelentősen ujabban nem emelkedett s nem lehet szó általános eladósodásról. A baj ott van, hogy a nem törlesztéses kölcsönök szaporulata, továbbá a jövedelmezőség apadása és a földárak lemorzsolódása folytán, a meglevő megterhelés sulya nagyobb.

Itt lép előtérbe a terhek konverziójának jelentősége.
Az összes terhek konverziója révén a mezőgazdaság az első évben megtarthatna 1.2 milliárd pengőt. De legkedvezőtlenebb esetben is hatszáz millióra rugna az igy megtartható összeg. A konverzió a megterhelt földbirtokok mai holdankinti 227 pengős terhét 22 pengőre apasztaná.

A tanulmány összefoglaló eredménye az, hogy ujabban a középbirtok megterhelése sulyosbodott, de a legnehezebb a helyzet az egészen kisbirtokosoknál.