A Balaton-átúszó bajnokság

Páhok István (MTK) és Szenesné Schwarz Magda (MUE) győztek a Balaton-átúszó bajnokságban

Siófok, augusztus 24.
Az augusztus 10-ről elhalasztott Balaton-átúszó bajnokságot vasárnap rendezték meg Balatonfüred és Siófok között. A versenyzőket a zsűrivel és az érdeklődő közönséggel együtt reggel 8 órakor kitűnő, kissé szeles időben egy hajó és két motor vitte át Siófokról Balatonfüredre. Báró Wlassics Tibor, a Balaton Szövetség elnöke, rövid buzdító beszédet intézett a versenyzőkhöz.

Tíz óra 10 perckor a Himnusz hangjai mellett startoltak a versenyzők. Az időjárás ekkor kitűnő, a víz nyugodt volt. Páhok rögtön az élre ment, utána Németh, majd jóval hátrább Labori és Almássy következett. Utánuk következett Szenesné, az első hölgyúszó, majd Karsay és Vida jött, jóval hátrább pedig Bosnyákovics Etel.

Háromnegyed óra múlva Németh és Almássy lecsavart, úgy, hogy Labori került a második helyre. A sorrend most a következő volt: Páhok, Labori, Német, Almássy, 300 m-rel hátrább Szenesné, Karsay, utána Bosnyákovics Etel.

Német az 5-6. km-nél szívgörcs miatt föladta, az utána következő Almássy 4 1/2 km-nél szintén csónakba szállt. Páhok fölényesen vezetve, félórával Labori előtt ért a célba, aki 800 m-rel előzte meg az egyéni rekorddal harmadiknak beúszó Szenesnét. Negyediknek Bosnyákovics Etel ért célba, aki 1000 m-rel volt Szenesné mögött.

Bosnyákovics Etel jó kondícióban úszott be s ha félre nem vezették volna, jobb időt ért volna el. Karsay és Vida a sereghajtó szerepét játszották. Előbbi ź 6 órakor, utóbbi pedig csak 6 órakor úszott be a célba.

Részletes eredmény:
1930. évi férfi Balaton-átúszó bajnok Páhok István (MTK) 4 óra 29 perc 02 mp. 2. Dr. Labori (MUE) 5 ó. 02 p. 35 mp. 3. Karsay (Szerencs) 7 ó. 01 p. 10 mp. 4. Vida (BSE) 7 ó. 55 p. 38 mp. Indult még Németh (BSZKRT) és Almássy (FTC).

1930. évi hölgy Balaton-átúszó bajnok Szenesné, Schwartz Magda (MUE) 5 óra 29 perc 32 mp. 2. Bosnyákovics Etel (TFSC) 5 ó. 46 p. 55 mp.

A versenyt az idén is a Magyar Úszó Egyesület rendezte. A verseny bírája a MUSZ megbízásából dr. Graefl Ödön volt.