Az étherion

Az ujvilágból, ahonnan Tesla Miklós szenzácziós, de kétségbe vont találmánya, a drót nélkül való telefonálás óta, újabb fölfedezésről nem jött hír, most a kutató emberi szellemnek megint egy újabb diadaláról jön szenzácziós híradás.

 

Brush F. amerikai természettudós fölfödözte a világaethert, azt a hipotetikus anyagot, mely a világegyetem légüres téreit betölti és molekuláinak rezgése által a fényt szüli meg s az égi testeknek egymásra ható vonzóerejét közvetíti.

 

Az aethert tudvalevőleg eddig is létező anyagnak hirdették a természettudósok és magyarul leb-nek nevezték el. Igy készült el azután a fénynek régi elmélete, mely szerint a napvilágot az aether rezgése hozza el hozzánk. Brush most az aethert, mely eddig csak szükséges föltétel volt a tudományban, valóságos anyagnak mutatta be. Valamely - a jelentésekben le nem írt módon - előállította, megfagyasztotta, majd meg felmellegítette s elnevezte "étherion"-nak. (A találmány, ugy látszik, szerény tudóstól származik, mert a feltaláló nem a maga nevéről nevezte el.)

 

Megállapitotta Brush az uj anyag igaz(?) tulajdonságait: benne van természetesen a levegőben és mivel a levegőnél 1.444.000-szer könnyebb, tehát egy könczentiméter levegőben a köbczentiméternek csak másfélmilliomodrészét teszi ki. Még nem valószínűtlen az sem, hogy az étherion több elemnek a vegyüléke.


Ha ez a fölfedezés egészen igaznak bizonyul, akkor méltán nevezhető az évszázad legnagyobb természettudományi diadalának. Az étherion ugyanis a természettani hipotézisek bebizonyításán kívül át fog alakítani és ki fog egészíteni egész sor természetfilozófiai és spiritisztikus tételt. Brush tanár laboratóriumából bizonyos világnézetek átalakulása is szárnyra kel, hasonlóan ahhoz a korhoz, mikor Galilei tanítása kényszerítette az emberiséget a Biblia bizonyos tételeinek uj és másforma magyarázására.



Az anyag végtelenségének elpusztíthatatlanságának hirdetői, a régi Büchneriánusok élednek föl ettől a fölfedezéstől legelőször. Amit ők tanítanak, hogy tudniillik az anyag is végtelen és sem teremteni, sem elpusztítani nem lehet, annak ime van már egy támogató bizonysága. Az ő oktatásuk eddig nem tudott ellenállani annak az ellenvetésnek, hogy üres tér is van, az anyag tehát nem végtelen, hanem korlátolt rög, amely megszünik létezni ott, ahol az erő még mindig megvan. Íme hát most az a bizonyság, hogy az erő mindenütt együtt van az anyaggal, tehát az anyag az erővel egyforma osztályosa a végtelenségnek és az oszthatatlanságnak.


A metafizikában, a tér-nek, mint az idővel egy kategóriába eső, korrelativákban koldus fogalomnak, a szemlélet formájának képe szintén megváltozik. Brush felfedezésére a königsbergi sírban megmozdul egy százados csontváz és azt sírja: "A tér, oh az az anyag, mert ameddig tér van, addig étherion is van. Oh, Brush rámczáfolt szörnyen. A tér nem forma többé, hanem az étherion végtelen sokasága; mit szóljak ez ellen, amikor az amerikánus oly világosan bemutatta, hogy már meg is fagyasztotta?!..."


A spiritiszták ujjonghatnak. Azok bizonyosan megtalálják már most, hogy micsoda is az a titokzatos fluidum, a léleknek első takarója, (mert a test az a második) a világító lélektakaró, melyben a szellemek járnak! Mi más volna a "fluidum", mint a láthatóvá lett étherion, az anyag, amely egymilliónégyszáznegyvenezerszer könnyebb a levegőnél s amely ennélfogva a földöntuli közlekedésnek is, az egész okkultisztikus világnak legjobb makadámja!

 

Hát a telepáthiát, a látnokságot milyen könnyű már most megmagyarázni azzal, hogy az idegenergia meglöki az értheriont és az erő azután igy száll szempillantások alatt száz meg száz mérföldön keresztül, egyik embertől el a másikhoz!...


Még a természetfilozófusok legujabb iskolájának, a hegeli "höhere Einheit"-ba átolvadt, "molekulisták"-nak is van hasznuk a fölfödözésből. Amit ők vallanak, hogy a molekulák rezgése foglalja kölcsönös egységbe az embert a kozmosszal, hogy az akarat, a gondolat mind nem egyéb továbbitott molekula-rezgésnél: annak most Brush fölfödözése szintén magától odaállitotta a kézzelfogható bizonyitékot.


Oly reális és nagy következményei volnának ezek a fölfödözésnek, hogy az amerikai ujságírók fantáziájára nincs is szükség, ha az étherion jelentőségére gondol az ember. Ők tudniillik egyéb dolgokat következtetnek a Brush fölfödözéséből, ők már a Marsra akarnak evezni az étherionban, étherionból készült csolnakokban.