A Temps vasárnapi vezércikke

Páris, augusztus 10.
A német kancellár tegnapelőtti beszédében kapcsolatban a vasárnap esti „Temps” rendkivül figyelemreméltó vezércikket közöl. A cikk, ha mindjárt burkolt és igen diplomatikus formában, de francia félhivatalos helyről elsőizben való elismerése annak, hogy Briand föderativ eszméje és az európai államok kívánt együttmüködése szükségképen magával hozná a békeszerződések revizióját.

A „Temps” cikke a kancellár beszédével egyetértően elismeri, hogy Európa gazdasági katasztrófa előtt áll, amelytől csak az egyes államok együttmüködése mentheti meg. Németország nem mondja ugyan ki, hogy együttmüködésének sine qua nonja az előzetes revizió, de mindenki tudja, hogy az összes legyőzött államok nézete ez. Egyébként – írja a francia félhivatalos – Brüning is megemlítette, hogy a jelenlegi kritikus helyzetnek, gazdasági okokon kívül. Európa mai strukturájában rejtőző okai vannak.

A bajokon segíteni csak ugy lehet, ha a gyökerükig nyulunk vissza. A német nacionalisták erőszakkal, revánsháboruval akarnának a stukturán változtatni. Brüning inkább az európai föderáció és a locarnói politika folytatása utján. „Ez a gondolatmenet, ha nem is igen kedvez a konszolidáció müvének, viszont nem szabad belőle arra következtetni, hogy elháríthatatlan akadályokat gördit az európai föderáció utjába.


Ez utóbbinak megvalósítása egészséges föltételek mellett, vagyis a kontinens népeinek gazdasági szolidaritása alapján, valamennyi népnek olyan biztonságokat szolgáltatna, amelyek, lecsillapíthatják a szenvedélyeket. Az óvilágot most megrázó erkölcsi és anyagi válság sokkal sulyosabb , semhogy kalandok és meglepetések elleni kellő óvintézkedések mellett meg ne kellene próbálni a kisérletet, amelytől lehet, hogy Európa jövője függ.”