A perui események

Lima, augusztus 31.
Az uj perui kormány az alkotmány több szakaszát hatályon kívül helyezte. Érvénytelenitették többek közt azt a szakaszt is, amely kimondotta, hogy állami tisztviselőket nem lehet bünvádi eljárás alá vonni. A diktatura kormánya azt hirdeti, hogy megtisztitja a közéletet minden korrupciótól.

Azok ellen a köztisztviselők ellen, akik Leguia elnök hivatali ideje alatt meggazdagodtak, vagy akik ellen megvesztegetés gyanuja merült föl, már meg is indult a bünvádi eljárás.

Az uj kormány általános közigazgatási reformot is tervez. Állítólag az összes közigazgatási tisztviselőket meneszteni fogják, akik Leguia elnök alatt szolgáltak. A limai rendőrség a röpülőtéren letartóztatott egy amerikai mérnököt, aki éppen röpülőgépre akart szállni, hogy elhagyja Perut. A mérnököt azzal vádolják, hogy közpénzeket sikkasztott.

Az uj diktátorról egyébként a következő részleteket jelenti tudósítónk: Sanchez Cerro, a perui forradalmi kormány elnöke, aki számüzte Leguia köztársasági elnököt, kalandos karriert futott be. A perui hadsereg tisztje volt és pályája azzal kezdődött, hogy Leguia elnök forradalmi tevékenység miatt számüzte. Igy került Afrikába, ahol a spanyol idegenlégió tisztje lett és résztvett és Abd el Krim elleni háboruban.

Az Abd el Krim elleni harcokban levágták balkezének ujjait és jobbkarján is sulyosan megsebesült, ugy, hogy karja részben még ma is béna. Később kegyelmet kapott, visszatért Peruba, ahol nemsokára ezredessé nevezték ki és egy ezred parancsnoka lett.