A patina vagy nemesrozsda, keletkezésének körülményei

Ha jól megnézzük Budapest szobrait, érdekes dolgokat figyelhetünk meg rajtuk. Megfigyelhetjük, hogy Deák Ferenc, gróf Széchenyi István, báró Eötvös József, Petőfi Sándor és Arany János szobrait dísztelen, fekete rozsdaréteg borítja, ellenben a svábhegyi Széchenyi-és Eötvös-mellszobrokon gyönyörű zöld patinát találunk.

A pályaudvarok, gyártelepek rézveretei, bronztárgyai ugyancsak fekete rozsdával borítottak, míg a királyi várpalota kupolái, a soproni várostorony, vagy drezdai Zwinger üde zöld patinája messziről szemünkbe tűnik. Miért fekete Baross Gábor szobra, és miért gyönyörű patinás a velencei oroszlán-szobor, vagy akár a pesti Vígadó előtti szökőkút kis bronzszobrocskája? Választ erre a patina keletkezésének különböző körülményei adnak.

Patina vagy nemesrozsda kémiai értelemben valamennyin, akár természetes úton, légköri hatásokra, akár mesterséges úton bizonyos fémek vagy ötvözetek felületén keletkezett. Ilyen fém p. o. a vörösréz és ötvözet p. o. a vörösréz elegye cinkkel: a sárgaréz, vagy ónnal: a bronz. Fém továbbá az ezüst és ötvözete az ezüst váltópénz anyaga, melyben az ezüstön kívül még réz van.

A vörösrézre és ötvözeteire jellemző patina rézkarbonátokból és rézhidroxidokból álló vékony réteg, amely szorosan tapad a fém felülétéhez. A patina tehát nem egyéb, mint a réznek nemes rozsdája, ami természetes úton, tehát az idő viszontagságainak következtében állhat elő, de előidézhető mesterséges úton, galvanikus vagy kémiai eljárással is.

A természetes patina keletkezéséhez portól mentes, szénsavtartalmú és kellően nedves levegő szükséges. Lényegesen meggyorsul a patinaképződés, ha a levegőben kloridok vannak, vagy esetleg nagy az ózontartalma. Ez a magyarázata annak, hogy tengerparti városok sós és párás levegőjében a bronzszobrok patinája gyorsan képződik és igen szép, míg a szárazföld belsejében fekvő városok száraz és füstgázokkal teli levegője meggátolja a patina keletkezését.

A patina színe sárgától a kékeszöld mindeféle színárnyalatú lehet és annál szebb, mennél lassabban képződik.