Gép és Röntgen-sugár az orvos kezében, az étvágybarométer

A legtöbb ember nagyon egyoldalúan ítéli meg a technika jelentőségét. Mint nagyszabású technikai teljesítményt dicsérik az új hidat, melynek roppant acélteste büszkén ível a folyam felett; a kényelmes Pullmann-kocsit, mely országokon keresztül röpít bennünket és a repülőgép-óriást, mely száz személyt emel egyszerre a magasba.

De a technika fontossága nemcsak abban áll, hogy fokozza izmaink erejét, élesíti érzékszerveinket, szárnyakkal ajándékoz meg bennünket s legyőzi számunkra a teret és időt. Hanem abban is, hogy segítségére siet az orvosnak az egészséget és életet fenyegető veszedelmek ellen folytatott szakadatlan küzdelmében.

Műszereket szerkeszt, hogy az orvos pontosabban állapíthassa meg velük a baj mibenlétét; készülékeket konstruál, melyek elősegítik a gyógyítás munkáját s hatalmas természeti erőket kényszerit Aszklepiosz szolgálatába, melyek, helyesen alkalmazva, leküzdik a betegség romboló hatalmát. A technika tehát ilyen minőségben egészségünket, életünket védi meg s jelentősége így mélyebb értelmet nyer.

A technikus és az orvos szövetsége nagyon széleskörű, sokoldalú s e helyen nem is foghatunk annak bővebb részletezésébe. Csak néhány érdekesebb készüléket és berendezést mutatunk itt be, írásban és képben, melyeket legutóbb teremtett meg az orvostudomány szolgálatában álló technika.

Ezek egyike az amerikai Columbia-egyetem élelmiszerkémiai intézetének új műszere, melyet joggal nevezhetnénk „étvágybarométer”-nek. Ezzel a masinával ugyanis bárki megállapíthatja, hogy mennyit ehetik az elhízás veszedelem nélkül.

Az egyetem csinos diákleányai sűrűn igénybeveszik karcsúságuk megőrzésére, s a képen látható hölgy is azért feküdt a készülék alá, hogy megállapítsa, mennyire használt alakjának az előzőleg átszenvedett hosszabb koplalókúra.

A vizsgálat a lélekzetvétel elemzése révén történik.