Gép és Röntgen-sugár az orvos kezében, a koponyalékelő

A legtöbb ember nagyon egyoldalúan ítéli meg a technika jelentőségét. Mint nagyszabású technikai teljesítményt dicsérik az új hidat, melynek roppant acélteste büszkén ível a folyam felett; a kényelmes Pullmann-kocsit, mely országokon keresztül röpít bennünket és a repülőgép-óriást, mely száz személyt emel egyszerre a magasba.

De a technika fontossága nemcsak abban áll, hogy fokozza izmaink erejét, élesíti érzékszerveinket, szárnyakkal ajándékoz meg bennünket s legyőzi számunkra a teret és időt. Hanem abban is, hogy segítségére siet az orvosnak az egészséget és életet fenyegető veszedelmek ellen folytatott szakadatlan küzdelmében.

Londonban nemrég nagyszabású orvos-technikai és radiológiai kiállítást tartottak, melyen a gyógyítás szolgálatában álló technika számos új vívmánya került bemutatásra. Nagy feltünést keltett közöttük Williams tanár újfajta koponyalékelő (treponációs) készüléke, mely gépi erővel pillanatok alatt tetszőleges kerek lyukakat vág a koponyán.

A koponyalékelés fontos orvosi eljárás fejsérülések, agybántalmak esetén, hogy el lehessen távolítani a koponyába jutott idegen testeket vagy beteg részeket.

Ezt a módszert már az ókorban is ismerték és kezdetleges kőkésekkel végezték, a középkorban pedig őrültek és epilepsziások koponyáit lékelték meg, abban a hiszemben, hogy a „rossz szellem” így majd kibúvik belőlük és meggyógyulnak.

A műtét, rendkívül súlyos voltára való tekintettel, nagy elővigyázatosságot követel. A koponyán támadt hiányosságot rendszerint ezüstlemezzel pótolják.