A spanyol munkásság sztrájkja a rendőrség miatt meghiusult

Madrid, november 16.
Egész Spanyolország forradalmi készülődések lázában él. A pénteki munkászavargások folyamán a rendőrök sortüze következtében meghalt négy munkás temetésének napjára - amint ez ismeretes - a szakszervezetek általános sztrájkot rendeltek el. Az általános sztrájk a legtöbb szakmában nem is egy, hanem két napig tart. A nyilvános üzemek munkásai és alkalmazottai vasárnap déltől hétfő délig sztrájkolnak, míg a többi szakmában a sztrájk kedd déli 12 óráig tart.
A kormány széleskörü rendszabályokat foganatosított a rend föntartására. A fővárosban
10.000-en vesznek részt az általános sztrájkban.

Valamennyi szinház, mozi, kávéház, szórakozóhely vasárnap és hétfőn este szünetet tart. A pék-, mészáros-, szállitómunkások, továbbá az elektromos-. gáz- és vízmüvek alkalmazottai és taxisofförök is résztvesznek a sztrájkban. A villamosvasuti közlekedés is szünetel és az autóbuszok sem járnak.

A vasárnapi lapok sem jelenhettek meg, kivéve az ABC és az El Debate cimü lapot, amelyeknek nyomdászai nem tartoznak a szakszervezethez.

Vasárnap estig nem kerül sor komolyabb zavargásokra. Szombaton este sokezer munkás vonult föl a spanyol főváros utcáin és fölszólították az üzlet- és kávéháztulajdonosokat üzleteik bezárására. Az éjszaka folyamán a vásárcsarnokokban igyekvő parasztokat megállították az utcán s aki folytatni akarta utját a csarnokba, annak kocsiját fölborították.

Az egyetem orvosi fakultásának hallgatói elbarrikádozták magukat az egyetem épületében és az épület homlokzatára kitűztek egy vörös zászlót.

Madrid külvárosaiban a rendőrség igen sok embert letartóztatott Mola tábornok, madridi rendőrfőnök lakását nagyobb rendőri csapat őrzi. A szakszervezetek vezérei kijelentették,
hogy a sztrájk időtartamát mindaddig meghosszabbitják. amíg a kormány nem részesiti büntetésben azokat a rendőrt tisztviselőket és rendőröket, akik a pénteki lövöldözésekért felelősek.
Az általános sztrájkot ki akarják terjeszteni a vidéki városokra is. Malagában már több szakszervezet proklamálta a sztrájkot. Barcelonában, Valladolidban és Saragozában a szakszervezetek vezérei már kiadták a parancsot, hogy a munkásság készüljön föl az általános sztrájkra.

A kormány tagjai egész éjszaka tanácskoztak a hadügyminiszteriumi épületében s elhatá-rozták, hogy minden forradalmi megmozdulást a legerélyesebben elnyomnak.

A főváros élelmiszerellátásának biztosítására, továbbá a közüzemek üzemének föntartására katonai csapatokat vezényelnek ki. A főváros fontosabb stratégiai pontjait is katonaság szállotta meg. Vasárnap katonai őrjáratok cirkáltak a főbb utvonalakon s ezzel is jelezni akarták, hogy minden forradalmi megmozdulást a kormány csirájában akar elfojtani.

Vasárnap hajnalban katonaság temette el a pénteki zavargás halottait. - Huszonkilenc izgatót letartóztattak: Madrid egyelőre csöndes
Madrid, november 16.
(Az Havas-ügynökség jelentése.) A hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket az esetleges zavargások meggátlására. A gyüléseket betiltották. Az utcákon őrjáratok cirkálnak, a munkáslakta negyedekben katonaság őrködik a rendre. A tegnapi kisebb incidensek során 29 izgatót tartóztattak le.Az üzletek és kávéházak ma zárva maradtak.

A tegnapelőtti összetüzés áldozatainak holttestét ma hajnalban katonakiséret mellett kiszállitották a temetőbe.

Madrid egyelőre csöndes.