Rövidek

Angol és amerikai cégek pénzelik az orosz emigrációt - vallják a hazaárulással vádolt orosz mérnökök
Berlin, november 30.
Az orosz mérnökök hazaárulási pörének szombat esti főtárgyalásán Sitinin vádlott állítólag bevallotta, hogy az amerikai cégektől, amelyek gyapotot szállítottak a szovjetkormánynak, többszázezer rubel megvesztegetési pénzt fogadott el.

Letartóztatása alkalmával közel 10.000 cári aranyrubelt találtak nála s ezt az összeget, valamint a megvesztegetésképen elfogadott összegeket arra akarta fölhasználni, hogy a cservonec értékét aláássa. Fedotow mérnök szerint az angol cégek a szovjetkormány által föladott rendelések után évenként több mint negyedmillió rubelt fizettek be az orosz emigránsok pénztárába.

A vasárnapi tárgyaláson Krilenko főállamtitkár ügyész fölolvasta a párisi emigráns oroszok kiáltványát, amelyben kijelentik, hogy a Ramsin-pör vádlottjait nem ismerik. A vádlottak nevében Ramsin kijelentette, hogy ő és vádlott társai továbbra is föntartják vallomásaikat.

Kilencvenezer horvát paraszt nagy tüntetőgyülésen hüséget esküdött Zágrábban Sándor királynak
Zágráb, december 8.
Zágrábban hétfőn kormánypárti parasztgyülés volt a Jellasich-téren. 65 különvonattal 90.000 paraszt érkezett a horvát fővárosba. A paraszttömeg zsufolásig megtöltötte a nagy teret és sokezeren már csak a mellékutcákban kaptak helyet. A kormánypárti parasztgyülést azért hivták össze a hatóságok, hogy hüségesküt tétessenek a parasztsággal az állameszme iránt és tiltakozást rendezzenek az egykori Radics-párt mostani vezetőségének politikája ellen. A gyülés szónokai főleg Radics István külföldre emigrált két vejét, Krnevicset és Kossuticsot támadták, valamint a külföldi horvát szervezetek két vezérét, Pávelicset és Percsecet. Huszonnégy szónok volt föliratozva, ezek közül azonban csak 16-an jutottak szóhoz. A horvát szónokokon kívül egy szlovén s négy szerb delegátus is fölszólalt.

Valamennyi szónok azt hangoztatta, hogy ugy a horvát, mint az egész jugoszláv parasztság föltétlen hüséggel viseltetik Sándor király és a mai rendszer iránt.

Végül a parasztgyülés Karla Kovácsevics inditványára hüségesküt tett arra, hogy a király vezetésével valamennyi külső és belső ellenséggel szembeszállnak és megsemmisitik őket.

Megtörténhet néha, hogy még a Heimat-blokk embereivel is egy fronton állunk!
Az osztrák szocialisták hétfőn elhatározták, milyen taktikát követnek az uj parlamentben
Bécs, december 8.
A szociáldemokrata pártgyülés meghallgatta Scitz polgármester jelentését a politikai helyzetről.

– Ha az Ender-kormány tartósan hatalmon akar maradni – mondotta Scitz – jelszava csak ez lehet: Béke és munka! Dr. Renner kifejtette: a párt az egyik kérdésben a Schober-blokk embereivel, a másikban a földmüvesszövetséggel, a harmadikban a keresztényszocialistákkal fog szavazni a többiek ellen.

Esetről-esetre lehet csak szövetségeket kötni. Olyan politikát kell csinálnunk, amelynek során megtörténhetik, hogy néha még a Heimat-blokk embereivel is egy fronton állunk.

A nemzeti demokrata párt ajánlásait 6, a Friedrich-pártét és a szabadelvü pártét 9 kerületben visszautasitották vasárnap a választási bizottságok
A Wolff-párt és a Kozma-párt ajánlásait minden kerületben elfogadták, a szociáldemokratákat az I., II és XII. kerületben pótlásra utasították.

A polgári ellenzék vezérei izgalmas gyüléseken tiltakoztak a választók tizezreinek kisemmizése ellen és bejelentik, hogy a közigazgatási birósághoz fordulnak és bünvádi följelentéseket tesznek.

Bukarestben vasárnap megalakult a magyar párt
Bukarest, december 14.
(A „Magyar Távirati Iroda” jelentése.) A bukaresti magyar párt vasárnap megalakult. A közgyülésen gróf Bethlen György rámutatott arra, hogy a magyar párt nem igérhet és nem adhat, politikája áldozatot kiván. Végül arra, hogy a magyar párt nem igérhet és nem adhat, politikája áldozatot kiván. Végül arra buzditotta a magyarságot, hogy erősödjék meg nemzeti öntudatában. Erdély szeretettel gondol a bukaresti magyarokra! – igy fejezte be beszédét.

Gyárfás Elemér szenátor fölhivta a magyarok figyelmét azokra a kötelességekre, amelyek a népszámláláskor reájuk hárulnak. Minden magyarra szükség van! – mondta. A magyar párt bukaresti tagozatának elnökévé Viller József dr.-t választották meg, aki beszédében gerinces magatartást kért a magyarságtól.

Henderson külügyminiszter vasárnap este Londonban rádióbeszédet tartott, amelyben hangoztatta, hogy az emberiség a történelem egyik legfontosabb keresztutjához jutott

London, december 21
Választani kell a béke és háboru, a civilizáció továbbfejlesztése vagy a barbár multba való visszasüllyedés között.

Ha nem sikerül az igazi békét szilárd alapokra fekteti, még mielőtt a legutolsó háboru emléke elhalványodnék, akkor inkább előbb, mint utóbb uj világkatasztrófa fogja a nyugati civilizációt elnyelni.

Az 1930. év általános aggodalom és kétségbeesés hangulatával végződik, sok országban nagy a nyomor és munkanélküliség és annak sulyos politikai következménye észlelhető. A mai válság azonban csak egy része a háboru rettenetes hagyatékának.

Nagy Emil nyilatkozott a lapban a trianoni revizió kérdéséről is

Ellensége minden háborus megoldásnak, mert a mai viszonyok között háborura gondolni egyet jelent az őrültséggel. A magyar revizió pörujitás.

A mainál jobb trianoni határ után vágyakozunk – mondja. – Romániát ugyszólván alig érintené a reviziós határkiigazítás, inkább Csehszlovákiától és Jugoszláviától vonna el nagyobb területeket. Mi csak azt a határvonalat akarjuk, amelyet az 1920-as négyesbizottság (Wilson, Orlando, Lloyd George és Clémenceau) is megvont volna, ha ismerte volna Magyarország földrajzát. Ha sikerülne igy a pert megnyernünk, ugy lojálisan elismerniök az uj államalakulatokat.

Ezt elérni Romániának életérdeke lenne, hogy ilyen engedmények árán szoros gazdasági, kulturális és politikai szövetségre lépjen legközelebbi szomszédjával, Magyarországgal. Ismételten hangsulyozom, hogy a magyar reviziós politika nem területi integritást akar, hanem erkölcsi integritást, és ha az annyira áhított béke érdekében a mai megcsonkított Magyarország tud áldozatokat hozni, ugy a csekély áldozattól nem szabad visszariadniok a győztest államoknak sem.