A német birodalmi gyűlés döntései

Mostanában a német birodalmi gyűlésen obstrukczió folyt, melynek czélja az volt, hogy megakadályozzák az ottani kormány védvámos politikáját, mely szerint a más országokból oda vitt gabonára és marhára nagy vámot vessenek. Különösen a német szoczialista képviselők harczoltak ez ellen, míg ugynevezett agráriusok még a kormány vámtételeit is keveselték. Mindenki azt hitte, hogy a német pártok igen soká el fogják az e feletti vitát huzni.

Most azonban egyszerre nem várt fordulatot vett a dolog, ugyanis a német kormánynak sikerült a birodalmi gyűlést védvámhoz hajló párttöredékével megegyezni s így magának e kérdésben többséget biztosítani. Ez meglévén, most már az a feladat következett, hogyan lehetne ezt keresztül vinni, vagyis a vámtarifát a szoczialisták és szabadelvűek obstrukcziója ellenére törvénynyé emelni? A szövetkezett védvámos csoportok erőszakos lépésére határozták el magokat.

A birodalmi gyülés november 27-iki ülésében egy Kardorff, nevű képviselő az érdekelt pártok előzetes megállapodása értelmében azt az indítványt terjesztette elő, hogy a birodalmi gyűlés "summáson" vagyis egyszeri szavazással fogadja el az egész vámtarifát. Erre nagy felháborodás tört ki a birodalmi gyűlésben s oly botrányos jelenetek folytak le, a minőkhőz hasonlók eddig csak a bécsi reichsrathban szoktak előfordulni. Midőn e sorokat írjuk, a kérdés még eldöntve nincs, de nagyon is valószinű, hogy a többség keresztül fogja vinni akaratát.


Ezzel pedig egy csapással igen nevezetes változás állna be a kereskedelempolitikai helyzetben. Eddig mindenki biztosra vette, hogy a mostani birodalmi gyűlés alatt nem fog törvénynyé válni az új német vámtariafa. Tehát a német kormány nem is jutott volna abba a helyzetbe, hogy a kereskedelmi szerződéseket a jelen év vége előtt felmondhassa s ez esetben azok önmaguktól érvényben maradtak volna s csak 1903 végén lettek volna felmondhatók. Ha azonban a német vámtarifa – akár erőszakos módon is, a mi ránk nézve mindegy – törvénynyé válik, akkor a német kormány felmondhatja a kereskedelmi szerződéseket.

A mi államférfiaink is, ugy magyar mint osztrák részről, eddig arra számítottak, hogy a német vámtarifa nem fog létrejönni s így nem juthatunk abba a helyzetbe, hogy új szerződés iránt alkudozásokba bocsátkozzunk.  S ez a mostani helyzet mellett egyelőre lehetetlennek is látszik. Mert a törvény ugyanis kimondja, hogy külállamokkal szerződés iránti alkudozásokba nem bocsátkozhatunk addig, míg az osztrák-magyar új közös autonom tarifa létre nem jön.