Hatalmasan fejlődik a Községi Takarék

A főváros törvényhatósági tanácsa letárgyalta a Községi Takarékpénztár mérlegét s az 1930. üzletévre vonatkozó jelentését. Valamennyi párt a legnagyobb megelégedéssel vette tudomásul a főváros bankjának nagyarányu fejlődését és melegen gratuláltak Reményi Schneller Lajos vezérigazgatónak a rossz gazdasági viszonyok ellenére elért eredményekért. 

A takarékpénztár mérlege 106.9 millió pengő mérleg főösszeg mellett 450.028.47 pengő tiszta nyereséget mutat ki. A főváros bankja tisztában van rendeltelésével és éppen ezért inkább altruisztikus tevékenység kifejtésére törekedett, mintsem nagyobb nyereség elérésére s ezért a tavalyi 5 százalék helyett 4 százalék osztalékot fizet, dacára annak, hogy minden üzletágban jelentős volt a fejlődés. 

Ugy a külföld, mint a belföld bizalma megerősödött takarékpénztár iránt, ennek eredménye az, hogy a betétállomány jelentősen gyarapodott, 41.6 millió pengőről 47.9 millió pengőre emelkedett, vagyis a növekedés 14.9 százaléknak felel meg. Nagy eredmény ez, mert a hazai pénzintézeteknél a betétek átlagos emelkedése csak 3.5 százalék. A váltótárca 29.4 millióval szemben 37.7 millió, vagyis az emelkedés 8.3 millió pengő. Ez is mutatja, hogy a főváros lakosságának hiteligényeit igyekeztek kielégiteni. 

Igen erős parcellázási tevékenységet fejtettek ki. Az ingatlanok egyrészét nyereséggel értékesitették, egyuttal azonban kisebb családi házak épitését előmozditották. A záloglevelek összege 13.9 millióról 18.1 millió pengőre emelkedett és ennek megfelelően az elmult évben a törlesztéses jelzálogkölcsönök összege is 18.1 millió pengőre növekedett. Ebből a pénzből valóban épitettek is, tehát a munkanélküliség is csökkent. Az elmult évben a takarék már a belföldi piacon is elhelyezett zálogleveleket. 

A Községi Takarék igyekezett a kisiparosok és kereskedők hiteligényeit kielégiteni és ezért belekapcsolódott a kereskedelmi kormány akciójába és a kisipari hitelintézet részére 5 millió pengős hitelt nyujtott. Bevezették az iskolai takarékossági akciót, ennek révén 85 községi iskolában 14.000 gyerek tette félre megtakaritott filléreit. 

A Margit és Lipót köruton uj osztályokat állitottak fel, amelyek máris eredményeket értek el. 

A főváros pénzével is helyesen gazdálkodik a Községi Takarékpénztár. A betétek csak átmeneti jellegüek és ezért csökkentek is. A főváros intézményeinek 17.4 millió pengős hitelt nyujtott a takarék és a nagy beruházások megkezdésére adott 46 milliós rövidlejáratu hitel felét külföldi összeköttetései előnyös felhasználásával a takarékpénztár nyujtotta.