A budapesti országos mezőgazdasági kiállitás jelentősége

Minden év tavaszán lezajlik Budapesten a gazdasági életünknek egy nevezetes eseménye: az országos mezőgazdasági kiállitás. Itt talál a magyar gazda legjobb alkalmat arra, hogy a haladó gazdasági élet igényeiről tájékozódást szerezzen, hogy a több- és jobbtermelésre legmegfelelőbb módokat és eszközöket találjon, tudását növelje és végül, hogy kedvet, ambiciót meritsen a lankadatlan munkára. 

Ezidén is bemutatta az állattenyésztő és növénytermesztő gazdavilág munkájának legszebb termelvényeit. Gyönyörüen fejlett, arányos testalkatu, nemes jellegü, leggazdaságosabb termelést igérő tenyészállatok, elsőrendü minőségü vetőmagvak, kifogástalan tejtermékek, pompás gyümölcsök, bor, méz, tojás s egyéb termények voltak láthatók a kiállitás diszes csarnokaiban, bizonyságául annak, hogy ezen a sorstól üldözött magyar földön is tud jót, szépet, nagy értéket termelni a magyar ész és erő, csak a helyes irányt és módokat kell megtalálni s ezeket akadályoktól vissza nem rettenő akaraterővel kell munkálnia. 

A kiállitáson a tenyészállatok után a legnagyobb érdeklődést keltették a mezőgazdasági gépek. Az a nagy jelentőség, mellyel a gépek ma már a mezőgazdasági üzemben birnak, ezt értehetővé teszi. A gazdák érdeklődése a géptechnika iránt állandóan éber, mert hiszen a mérnöki tudás évről-évre ujabb és ujabb szerkezetekkel lep meg bennünket. Évről-évre felmerül ujdonság, mely az eddigieknél jobban, tökéletesebben dolgozik; ismét másik, mely kis méreteinél fogva kisüzembe is beállitható, stb. Ki tudná elsorolni azt a sokirányu előnyt, mellyel e gépujdonságok kinálják magukat! A legtöbb gépet müködésben is lehetett tanulmányozni s igy meggyőződést szerezni afelől, hogy melyiket lesz célszerü beszerezni, ha majd ilyen gép vásárlása a mi gazdaságunkban is szükségessé válik. 

A gazdasági termékek, igy főkép a vaj, sajt, bor, méz, stb. kiállitása is – különösen napjainkban – nagyon fontos oktató szerepet töltött be. Hiszen ma már köztudatba ment át, hogy az értékesités nehézségeit csak ugy tudjuk legyőzni, ha az igényesebb piac kivánalmainak megfelelő minőségben, osztályozásban és csomagolásban visszük terményeinket a piacra. Minthogy a magyar gazda eddig nem nagyon számolt az értékesités ilynemü feltételeivel, azért nagyon üdvös volt, hogy a márkázott áruk leggondosabb osztályozását és legizlésesebb csomagolását is bemutatták a gazdáknak.