A német-osztrák vámunió ellentervezete

A német-osztrák vámunió tervével kapcsolatban az elmult héten nyilvánosságra jutott Briand francia külügyminiszter ellentervezete. A francia külügyminisztérium tervezete elsősorban a különböző gabonaexportáló államok gabonafeleslegeinek elhelyezéséről szól. Részletes tervezetet dolgoztak ki, hogyan lehet majd elhelyezni az ipari államokban ezeket a gabonafeleslegeket.

A francia külügyminisztérium egyáltalán nem titkolja, hogy a tervezet valódi célja a német-osztrák vámközösség gyakorlati kivitelének megakadályozása. A keleteurópai gabonaexportállamok részére meg kell nyitni a különböző piacokat, hogy elhelyezhessék gabonafeleslegeiket és azt hiszik, hogy ezeknek az államoknak ebben az esetben nem áll majd többé érdekükben, hogy esetleg csatlakozzanak a német-osztrák vámközösséghez. 

A német lapok az ellenvámunió tervezetével kapcsolatban hangsulyozzák, hogy nem egyéb, mint ellenakna a német-francia harcban és csupán azt a célt szolgálja, hogy az ellentervezettel együtt a német tervezetet is elsülyesszék. 

Az olasz lapok azt irják, hogy Németország meg akarja nyerni Magyarországot a vámunióhoz való csatlakozásra. Franciaország pedig azon fáradozik, hogy Magyarország nemet mondjon. Magyarország azonban nem kockáztat hamis lépést, hanem egyelőre tartózkodó álláspontot foglal el. 

A német-osztrák vámunió tervével kapcsolatban az elmult héten megérkezett Genfbe, a Nemzetek Szövetsége főtitkárságához az angol kormány jegyzéke, melyben azt inditványozza, hogy a Nemzetek Szövetsége májusi tanácsülésének napirendjére tüzzék ki a német-osztrák vámegyezmény kérdését, azaz jogi szempontból való megvizsgálását. 

Az olasz kormány elhatározta, hogy Angliával egyértelmüen jár el és a döntést a Nemzetek Szövetségének engedi át.