Az alsódunántuli gazdák közös anyagbeszerzése

Az ország különböző részein különböző módon, de ugyanazon céllal gazdaszervezkedések folynak. Ennek a gazdaszervezkedésnek az a célja, hogy a gazdaközönség nagyobb tételben közösen és igy olcsóbban szerezze be a termelésnél nélkülözhetetlenül szükséges üzemanyagokat. 

A szervező munkát az Alsódunántuli Mezőgazdasági Kamara (Kaposvár) is meginditotta. A kamara a kamarakerület főbb kereskedelmi gócpontjain, összesen ötvenkét helyen megállapodást létesitett egyes kereskedőkkel, akik raktáron tartják és a kamara ellenőrzése mellett döntő intézőbizottság által megállapitott áron hozzák forgalomba azon anyagokat, melyeket az intézőbizottság megjelöl. 

Az intézőbizottság a következőkép alakult meg: Minden vármegyéből 2-2 gazdatag, mely gazdatagokat a mezőgazdasági kamara igazgatóválasztmánya kérte fel. A gazdatagok közül egyik tag nagyobb birtokos, másik tag kisbirtokos. Az intézőbizottság kereskedő tagjai, vármegyénként szintén 2-2 tag, a vármegye területén bevont kereskedők által delegálva. Ezen intézőbizottságnak hivatalból tagjai még az Alsódunántuli Mezőgazdasági Kamara igazgatója és a Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara kiküldött tisztviselője. Elnöke a mezőgazdasági kamara mindenkori elnöke.

Ezen intézőbizottság határozata alapján egyelőre a következő anyagokat tartják raktáron a kereskedők, melyeket a gazdaközönség minden egyes bevásárlási helyen kifüggesztett hitelesitett árjegyzék és minta alapján vásárolhat meg:
Különböző vetőmagok, rézgálic, raffia, zsákok, kötéláruk, kocsikenőcs, világitópetróleum, erőtakarmányok.

Ezeken kivül közösen nagyobb tételben beszerezheti a gazdaközönség egyéb, – kizárólag azonban a gazdasági üzem folytatásához szükséges – anyagokat, megbizható minőségben és a mindenkori legkedvezőbben biztositható árakon, szintén az akcióba bevont kereskedők utján. 

Az Alsódunántuli Mezőgazdasági Kamara reméli, hogy ezen szervezkedés utján a kamara által kitüzött cél: a mindenkori árszabályozási tevékenység érvényesithető lesz.