A tatarozási munkák adókedvezménye

Évek óta sürgetik az ipari érdekeltségek, hogy az átalakítási és tatarozás munkák házadómentességével kell munkaalkalmat teremteni az építőiparban. Szövetségünk legutóbbi nagygyűlésén Katona János tagtársunk előadásában precízen ismertette ezen nagy horderejű kérdést és az általa benyujtott határozati javaslatban – amelyet eljuttattunk az illetékes miniszterhez – követeltük a tatarozási munkálatok megindítását. 

Most végre a pénzügyminiszter is belátta, hogy valamit tenni kell a nyomasztó munkanélküliség enyhítése céljából és rendeletet adott ki az átalakítási és tatarozási munkák adókedvezményéről. Ezen rendelet hivatva van arra, hogy legalább átmenetileg átsegítse az építő iparosokat a mostani nehéz megélhetési viszonyokon. 

A rendelet szerint házadómentességben részesül az a háztulajdonos, aki házának egyes részeit átalakítatja lakás céljára, a házában levő lakásokat modernizálja. Klozetteket épít, az elavult víz-, és villanyvezetéket felújitja stb. továbbá a rossz gazdasági viszonyok miatt üresen álló nagy lakásokat kisebb lakásokká alakítja át. 

A rendelet adómentességet biztosít az utcai és udvari homlokzatok teljes rendbehozására, melybe beleértendők az avval kapcsolatos kőműves-, tetőfedő-, bádogos-, mázoló- stb. oly iparosmunkák javítása, melyek az épület külső részeinek javításához szükségesek. 

Mindazok a háztulajdonosok, kik házaikon a fenti keretek között munkálatokat végeztetnek, jogosultak az adókedvezményre abban az esetben, ha az általuk végeztetett munkálatok összege eléri vagy túlhaladja a házadó alapját képező házbérbevételnek 30 %-át. Ez esetben az átalakításokat és tatarozásokat végeztető háztulajdonosnak jogában van a mérnöki hivatal által szabályszerűen igazolt átalakítási, tatarozási költségeknek 50 %-át öt éven át 10 %-os részletekben adójából levonni, miáltal az általa befektetett összegnek felét az állam viseli, melyet a háztulajdonosnak öt év alatt térít meg adókedvezmény formájában. 

A rendelet kiadásával a pénzügyminiszter nagy munkalehetőséget nyujt az építőipar, s a vele szorosan összefüggő iparágaknak. De ezzel kapcsolatban gondoskodni kell arról, hogy a háztulajdonosok kapjanak megfelelő hosszúlejáratú kölcsönt, amellyel az elvégeztetendő munkálatokat finanszírozhassák. Ellenkező esetben nagyon kevesen fogják ezen kedvezményt igénybe venni, mert nem lesz meg a tőkéjük, amellyel a munkálatokat elvégeztettessék. 

Reméljük, hogy a pénzügyi kormány e téren is segítséget fog nyujtani s akkor nem lesz akadálya annak, hogy ezen munkák még a tavasz folyamán megindítassanak.