A gabonatőzsde a kiviteli szindikátus terve ellen

A kormány tudvalevőleg azzal a tervvel foglalkozik, hogy gabonakiviteli szindikátust létesit és egyidejüleg tervek merültek fel arra nézve is, hogy a tőzsdei határidőüzletet ujabb megszoritásokkal korlátozzák. Ebben az ügyben már hetek óta folynak a tárgyalások és a tőzsde vezetősége a napokban fogja előterjeszteni az ügyben szakvéleményét. Nagy Andor tőzsdetanácsos a tárgyalásokkal kapcsolatban a következőket mondotta: 

– A tárgyalások még folyamatban vannak és ezideig semmiféle döntés nem történt. Az egész gabonapiac egy forrásban levő üsthöz hasonló, a legnagyobb baj azonban az, hogy tulsok a szakács és sokan kóstolgatják az üstben készülő ételt. Különböző módok állnak rendelkezésre a helyzet megoldására és valószinü, hogy Bud kereskedelemügyi miniszterben meg is van a jóindulat, amikor a megoldás módját keresi, azonban a kiviteli szindikátus nem látszik alkalmasnak a gabonaválság megoldására.

Ezekben a tervekben megint a kötött forgalom és valami monopóliumszerü dolog nyomul előtérbe, miután ma alig néhány bank és nagyobb cég van csak, amelyik a tervek szerint megkivánt exportmennyiséget eléri. Az export ma ugyszólván csak a Futura és Hitelbank kezében van és igy az első tervek elsősorban a Futurának lennének javára.

Vagy a szabad kereskedelmet kell biztositani, vagy ha ezt nem akarják, akkor egy-két nagy cég kaparintja kezébe az egész gabonakereskedelmet. A gabonahatáridőüzlet is csak akkor áll fenn, ha biztositva van a szabadkereskedelem, mert ha a malom csak a Futura által szerezhet gabonát, akkor nincs értelme a határidőüzletnek.