A Károlyi-park narancseperfája

Mióta a főváros megnyitotta a közönségnek a Károlyi-palota parkját, sokan megcsodálják azt a hatalmas, tövétől kétágú öreg fát, melynek összeroppanását vasabroncs- és vaskar akadályozza.

Ez az érdekes és különös fa narancseperfa, vagy amerikaiasan osage-narancsfa (Ioxylon pomiferum=Maclura aurantiaca), melyet Európában főként élősövénynek ültetnek, mivel fiatal ágai tüskések és az európai hernyók nagyobbrészt elkerülik. Felnőtt, korban nagyon érdekes a tüskék eloszlása ezen fán, mert csak alsó ágai tüskések a nagyobb mértékben, a korona felső része, mely a legelő állattal szemben nem szorul védelemre alig vagy egyáltalában nem tövises.

Narancsalakú, de tulajdonképen az eperfa gyümölcsének módjára szerkesztett, hazánkban elég gyakran kifejlődő gyümölcse a fa hazájában, az Unió Arkansas és Louisiana államaiban élvezeti cikk.

A narancseperfa nem tartozik sem a tekintélyes nagyságot, sem a nagy kort elérő fák közé. Annál feltűnőbb hát a Károlyi-park impozáns példánya, amelynek egyik ága 2.14 méter, a vékonyabb pedig 1.63 méter kerületű mellmagasságban.

Korára nézve talán az a dátum adhat némi felvilágosítást, amikor a Károlyi palotát emelték s a parkját telepítették. Ez a mult század harmincas éveiben történt. 1834-ben vette kezdetét s 1841-ben fejeződött be.

Annyit tehát ennek alapján állíthatunk, hogy a Károlyi-park narancseperfája nem lehet több 90 évesnél. Viszont a fa állapota és általában a park fáinak állapota azt mutatja, hogy a park álló fái is a harmincas évekből származhatnak, vagyis ez a narancseperfa-példány valószínűleg tényleg 90 éves.

Rapaics R.