Szerecsenpoloska pusztit a Felsőtisza mentén

Magyarországon még sohasem észlelt veszély fenyegeti a felsőtiszai vármegyék buzatermését. Napokkal ezelőtt ugyanis észrevették a gazdák, hogy buzájuk olyan, mintha sáska lelegelte volna, s amikor közelebbről megvizsgálták a beteg kalászokat, rengeteg rovart találtak rajtuk.

A rovartani intézet megállapitása szerint szerecsenpoloska támadta meg a buzakalászokat és félő, hogy a nagy mértékben fellépett veszedelem könnyen óriási károkat okozhat a termésben.

A poloska a zsenge buzakalász nedveit szivja el és szurásával elpusztitja az életben lévő kalászt. A tudomány, sajnos, ma sem ismeri egészen pontosan a kártékony rovar ellen való védekezés módját és a veszedelmet egyedül csak nagy eső söpörhetné el, amely leviszi a kalászosokról a rovartömeget. 

A rovartani intézet azonnal jelentést tett a veszedelemről a földmivelésügyi minisztériumnak. A rovartani intézet megállapitása szerint a szerecsenpoloska ilyen arányban még sohasem lépett fel Magyarország területén.

A rovar hazája Sziria, de nagy mennyiségben fordul elő Keletoroszországban is. Magyarországon évek óta ismeretes, de ilyen mennyiségben még sohasem fordult elő.