A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet megoldani a szexuális élet problémáit

Columbia- egyetem előtt hatalmas autótábor, az egyetem aulájában több mint 2000ember szorong. Adler Alfrédot várják, a bécsi idegorvost, Freud nagy ellenfelét, aki hires Minderwertigkeitskomlexus- elméletével kettéosztotta a pszichoanalítikusok táborát.

A bécsi orvos számára, akit Európában tudományos elméletéért annyi szenvedélyes és személyes élű támadás ért, a Columbia- egyetem külön Adler- klinikát állitott föl és Adler most évenként hat hónapon át Amerika egyik legnagyobb egyetemén tart előadásokat. Adler hetenedik születésnapján, hivei ünnepélyt rendeztek tiszteletére. Az ünnepély végén az ősz professzor sugárzó, derült arccal fogadta munkatársunkat:
Boldog vagyok, ha amerikaiakkal lehetek - mondja. - A féktelen, minden korláton áttörő, egyéni érvényesülési akarat egy nemzetben sem él olyan intenzitással, mint bennük. Gyermekek, akik uralkodni fognak.

Természetesen, hamarosan a modern család válságára fordul a szó. Adler kedves témájára. Adler Bécsben évekkel ezelőtt házasági tanácsadói irodát szervezett és ennek nyomán nemsokára Párisban, Berlinben és Németország nagyobb városaiban is fölállitották a házassági tanácsadókat.

A házasság kereteit hiába próbálják szétrombolni- magyarázza Adler professzor-, akármennyire haladunk, a szexuális élet nagy problémáit csak a házasságon belül lehet megoldani. A legtöbb rossz házasság abból származik, hogy a férj hivatása terén nem tud érvényesülni és ezt a " Minderwertigkeitsgefühl ”-t, amely kint az életben kifejlödött benne, ugy akarja ellensulyozni, hogy otthon, a családjában kérlelhetetlen, erőszakos kényurrá alakul.

Egy másik nagy baj a férfi be nem vallott, mély félelme a nőtől: az a férfi, aki fél a házasságtól, de kisebb szerelmekre könnyen kapható, ugy tesz, mintha megvetné a nőt, pedig voltaképpen nem mer egészen a közelébe jutni, fölületesen érinti, aztán menekül előle, mert fél, fél, hogy az uralma alá jut… Érzi, hogy gyöngébb…

Elhivják Adler proffesszort: orvosok küldöttsége keresi, hogy átadja neki a volt tanítványai emlékkönyvét. A professzor ujra eltünik amerikai diákjai és diákleányai között…