A diákparlament

Hosszas vajúdás és kísérletezés után létre jött. A MEFHOSz-é az érdem, hogy össze tudta hozni az intellektuális ifjúság különböző világnézeteket valló képviselőit.

De mégis szomorúnak tűnik fel ez a Diákparlament. Beszélt az ifjúság; közéleti férfiaknak és diákvezéreknek szavait hallottuk, de egyik sem tudott arról beszámolni, hogy az ifjúság az utolsó esztendők alatt milyen korszerű és társadalmilag is számbajöhető munkát produkált. Az erdélyi és felvidéki ifjúság, a szegedi Bethlen Gábor Kör munkája mellett szomorúan törpül el ez a több esztendős semmittevés.

A munkás és paraszt osztállyal való kapcsolat kiépítését hangoztatták, a diákságot érdeklő szellemi és gazdasági kérdések merültek fel s most az a kérdés, hogy jön-e ezekután egy komoly, konkrét munka. Mert ha még mindig ideológiai csaták, pártok és egyesületek egymással való veszekedése folyik, ez az ifjúság kiesik a tovarohanó történelemből és kötelességét nem fogja teljesíteni.

Reméljük, hogy a Diákparlament következő ülésén már konkrét kérdések kerülnek megvitatás alá és az a szociális demagógia, amely nagyon jellemezte a felszólaló ifjúságot, egy kicsit alább fog szállni.