A maczedóniai mozgalmak

A maczedón forradalmi bizottság Bulgáriában a kormány szeme láttára készül a forradalomra. A maczedón bizottság köziratot bocsátott ki, a mely fölhivás a szabadságharcz megkezdésére. A közirat az összes bulgáriai maczedónokat beosztja bandák szerint, megjelöli, hogy melyik banda hol kezdje meg munkáját, fölhivja azután, hogy február végéig szerezzen be minden szükséges anyagot.

A bolgár-maczedon forradalmi bizottság izgató kiadványait az egész bolgár sajtó is közli s ügynökök járják be a bolgár maczedonokat s minen egyes embert közremüködésre igyekeznek rábirni. Választására bizzák, hogy a fehér vagy a fekete könyvbe irassa be a nevét. A fekete könyvben levőnek nem lesz szabad hazájukba visszatérniök, ha valamikor Maczedónia kivivja jogait. A fehér könyvbe azok kerülnek bele, a kik vagy a harczos, vagy a fizető hazafi szerepére vállalkoznak.

Ferdinánd fejedelem, a ki a napokban Filippopolban időzött, ott több küldöttséget fogadott, a melyeknek mindegyike a maczedónok pártfogását kérte tőle. Hogy mennyire fenyegetőnek tartja a fejedelem a helyzetet, azt igazolják a küldöttségekhez intézett következő szavai:

„Komoly események előestéjén állunk. A bolgár nép bizik Oroszországban és a hatalmukban, hogy uj helyzetet teremtsenek Maczedóniában. Minden esetre biztosan számitok népem hazafiságára és reménylem, hogy szükség esetén teljesiteni fogja kötelességét!”