A Hold és az időjárás, holdhatás

„Holdváltozás időjárásváltozással jár.” Ez is hamis a prognózis szempontjából, bár elég nagy arra a valószínűség, hogy a mi szélességeink alatt a kettő egybeessék, mert egy-egy depresszió elvonulásával járó időváltozás rendszerint 4-5 napig szokott tartani.

Ha azonban a prognózisokat készítő meteorológus figyelemmel volna a hold változásokra is és nemcsak a nap-nap után újonnan alakuló időjárási helyzeteket mérlegelné, hanem elfogadná azt, hogy bizonyos negyedek alkalmával bizonyos időjárás következik, akkor kétségtelen, hogy sokkal több hibás prognózist állítana fel és adna ki, különösen az ú. n. „kritikus napokon”.

Az általános műveltség és felvilágosodás szempontjából fontos kérdés tisztázása végett a bajor meteorológiai intézet igazgatója egybeállíttatta a Hold időjárási hatásának irodalmát. Zierl Herman 5 értékes bibliográfiája szerint - amelyik felöleli úgy a mellette, mint az ellene szóló irodalmat - a Hold hatásáról szóló legrégibb komoly munkát 1661-ben Nothnagel írta és Wittenbergában jelent meg. A meteorológiának exakt természettudománnyá való fejlődésével a holdhívő szakemberek tábora mindjobban csökkent.

1921-ig bezárólag mintegy 700 munka és értekezés foglalkozik ezekkel a holdhatáskérdésekkel; 195 a légnyomással, 44 a széllel, 60 a hőmérséklettel, 29 a felhőzetted, 74 a zivatarokkal, 246 az időjárással általában és végül a prognózissal és annak kritikájával kapcsolatban 122 dolgozat foglalkozik. A magyar kutatók közül Guist Móric; (erdélyi szász tanár), báró Friesenhof Gergely 6, elismert nagy holdhívő volt, Hoitsy Pál,7 akinek munkája a külföldi irodalomban is határozottan feltűnést keltett és Steiner Lajos szerepel a szerzők között.

Az első magyar ember, aki ezzel a kérdéssel behatóan foglalkozott, Segner András volt. Ő volt egyúttal az első tudós, aki a Holdnak az időjárásra való hatását tudományosan magyarázta. Persze hibásan, mert azt mutatta ki, hogy a Hold a légtengerben 286 mm magas légnyomásváltozást idéz elő. Üzletszerűleg még ma is sokan foglalkoznak holdprognózissal.

Németországban a Hold alapján készült és hosszú időre szóló rendszeresen megjelenő prognóziskiadványok száma mintegy 5-6. Egyébként a kérdés ma már tudományosan elintézettnek tekinthető.8. Mint hivatásos meteorológus éles elmeéllel boncolta a kérdést Schmauss.

Dr. Réthly Antal.