Az év első hét hónapja alatt 55.2 millió pengő a külkereskedelmi mérleg hiánya

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a magyar külkereskedelem július hóban 6.8 millió pengőnyi behozatali többlettel záródott. A kivitel értéke ebben a hónapban 40.2 millió, a behozatalé 47 millió pengő volt. 

A mult év július havának 70.7 millió pengőt tevő behozatalához viszonyitva a behozatal értéke 23.7 millió pengővel esett vissza. A tengeri kivételével, amelyből e hónapban is jelentékeny mennyiséget importáltunk, ugyszólván valamennyi behozatali cikkünkben jelentékeny visszaesés mutatkozik. 

A mult év július havi 60.5 millió pengőt tevő kivitel ez év juliusában 20.3 millió pengővel csökkent, amelynek egyik oka az árak erős hanyatlásában keresendő. Mennyiségileg is erős csökkenés mutatkozik a szarvasmarha, sertés, juh, liszt, gabona, friss és elkészitett hus és szalámi kivitelben. A kikészitett prémbőr, lóhere- és lucernamag, kikészitett bőr- és borkivitelünk mennyiségileg ugyan némileg emelkedett, de az érték szempontjából az alacsony értékesitési árak következtében ez utóbbi cikkben csökkenés mutatkozik. Értékben is emelkedett a leölt baromfi, toll, olajosmagvak, vasáruk és a maláta kivitele. 

Az év első hét hónapja alatt a behozatal összege együtt 353.5 millió pengőnyi értéket képviselt, a kivitelé 298.3 milliót, tehát a hét hónap külkereskedelmi mérlegének hiánya 55.2 millió pengőre rug. A mult évben a behozatal értéke ugyanez idő alatt 479.6 millió, a kivitelé 512.2 millió pengő volt, a kivitel többlete ennélfogva 32.6 millió pengőt ért el. A behozatal az idei év első hét hónapja alatt 126.1 millió pengővel, a kivitel 213.9 millióval képviselt kisebb értéket, mint a mult évben, ami azt jelenti, hogy behozatalunk 26 százalékkal, kivitelünk 42 százalékkal apadt egy év alatt. Feltünő, hogy az idei július hóban sem a buza, sem a liszt nem szerepel azok között az áruk között, amelyeknek értéke egy hónap alatt az egymillió pengőt elérte volna.