800.000 hektoliter bor szesszé való párolását tervezi a kormány

A magyar szőlősgazdák egyik legsürgetőbb kivánsága az, hogy miután a bor ára rendkivül lehanyatlott, azt szabad legyen felhasználni szeszpárolás céljaira. Ma törvényes rendelkezés szerint a bort csak 60 fokig szabad szesszé feldolgozni, ami azzal a következéssel járt, hogy nagymennyiségü tengerit és melaszt hoztak be külföldről szeszgyártás céljaira.

Ezen a tarthatatlan helyzeten a szeptember hó 22-iki minisztertanács értelmében gyökeresen változtatni fog a kormány. Ivády Béla földmivelésügyi miniszter bemutatta azt a tervezetet, amely megengedi az ipari szeszgyáraknak 800.000 hektoliter könnyü bornak szesszé való felpárolását. 

Ennek tervnek megvalósitása mindenekelőtt azt jelenti, hogy a borpiac mentesül ennek a jelentékeny mennyiségnek a nyomásától s mivel szeszgyártás céljaira a gyengébb minőséget fogják felhasználni, amelyeknek nagy tömege a jobb borok árát is rontja, ezeknek a kereslete és ennélfogva értéke is lényegesen növekedni fog.

Ezenkivül jótékonyan fog hatni ez az intézkedés általános közgazdasági szempontból is, egyfelől, mert nem kell többé a szesz nyersanyagáért külföldnek fizetnünk, másfelől pedig a hazai cukorgyárak melasz-termékei is felszabadulnak hizlalás céljaira. Nem lesz tehát szükség arra. hogy a gazdák takarmánymagvakat vásároljanak a külföldön hizlalás céljaira. 

A bornak ez az értékesitése igen nagy megkönnyebbülést jelent a magyar szőlősgazdák számára, bár borértékesités kérdését végleg még nem oldja meg. Mindenesetre nagyon fontos lépés ez annak a 200.000 szőlőmunkásnak a szempontjából is, akiket a magyar szőlőbirtokosok foglalkoztatnak. 

A terv megvalósitása elől még bizonyos pénzügyi nehézségeket is el kell háritani, mert a bor a mai alacsony ára mellett is drága anyag szeszpárolás céljaira. Azonban a kormány számol azzal, hogy áldozatot kellene hozni azért is, hogy a bortermelő vidékek inségén enyhitsenek, amire ebben az esetben nem lesz szükség. Éppen ezért a legnagyobb jóindulattal tárgyalja az előterjesztést.