Vannak olyan vidékek, melyeknek lakosságáról egész télen gondoskodni kell

Szeptember hó 28-án és 29-én a főispánok, alispánok és polgármesterek bevonásával értekezlet volt a belügyminisztériumban. Az értekezleten megjelent vitéz Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter, Ivády Béla földmüvelésügyi miniszter és Ernszt Sándor népjóléti miniszter. Az értekezlet a gabonaellátási akcióval és az egyéb jótékonysági akciókra vonatkozó elvi megállapodások kérdésével foglalkozott.

A főispánok, alispánok és polgármesterek előterjesztették a napirenden levő kérdés megoldásához szükséges adatokat, amelyekből megállapitható, hogy bár a helyzet sulyos, a kormánynak módjában fog állani a támogatásra szorultak helyzetének enyhitésére. A rendelkezésre bocsátott adatokat az illetékes minisztériumokban sürgősen feldolgozzák és ennek a munkának az alapján állapitják meg az akció részleteit. 

lvády Béla földmüvelésügyi miniszter az értekezlet után a következő nyilatkozatot tette: 
– Vannak olyan vidékek, ahol elég egy hónapi segitség, de vannak olyanok, ahol két, esetleg három hónapi segitségre lesz szükség a tél folyamán. Sajnos, vannak olyan vidékek is, amelynek lakosságáról az egész télen át kell gondoskodni. 

– Az eddig hallottak szerint több vármegyében csak egyes községekre kell kiterjeszteni az inségakciót, de van vármegye, ahol egész járásokat kell támogatni s alig egy-két olyan vármegye, ahol a vármegye egész területén kell az inségakciót lefolytatni.