A Vitézi Rendből törölt és Szegeden letartóztatott Horváth őrnagy kémügye

Horváth őrnagyon kívül egy hölgyet is letartóztattak
A hölgy feltűnően sokat fordult meg az őrnagy irodájában és jegyzeteket készített az asztalon „felejtett iratokból”.


Néhány héttel ezelőtt a katonai hatóságok ébersége nagyszabásu katonai bűnügyet hiusított meg céltudatos és erélyes közbelépéssel. A bűnügy középpontjában Horváth Antal őrnagy áll, akinek neve nemrég a hivatalos lapban került a nyilvánosság elé. Az ott megjelent rövid közlés arról szól, hogy a kormányzó hozzájárulását adta a Vitézi Szék főkapitányának azon előterjesztéséhez, hogy vitéz Csepreghy – Horváth Antal a vitézi rendből töröltessék. Ezt a föltűnést keltő híradást néhány nap mulva másik félhivatalos bejelentés követte:

A katonai hatóság Szegeden letartóztatta Horváth Antal őrnagyot, mert magatartásával lehetővé tette, hogy katonai vonatkozásu iratok illetéktelen kezekbe juthattak volna.

Ez a letartóztatás három hét előtt történt, de a kémkedési kísérlet hosszabb időre nyulik vissza. Horváth őrnagy eredetileg Budapesten szolgált és a Nemzeti Színház egyik nagynevű művésznőjének leányát vette feleségül. A törzstisztnek különleges beosztása volt és éppen arra való tekintettel fölöttesei már a fővárosban állandó figyelemmel kísérték működését és magánéletét is. E megfigyelés során az őrnagy egyik följebbvalója oly gyanus jelenségeket észlelt, amelyek állandó és körültekintő megfigyelést tettek szükségessé. A katonai hatóság, hogy teljesen és részletesen fölfedje azt a legsulyosabb bűncselekményt, amelynek Horváth őrnagy nyomatékos gyanujába keveredett. A törzstisztet Szegedre helyeztette át, ahol még fokozottabb figyelemmel kísérhették minden lépését.

Azok a tisztek, akik Horváth megfigyelésével voltak megbízva, észrevették. Hogy az őrnagy bizonyos iratokat hagy az asztalon és egy hölgy nagyon gyakran látogatja meg Horváthot hivatalos helyiségében.

Az őrnagy pedig ugy tett, mintha a másik szobában volna dolga. Magára hagyta a hölgyet, aki minden ilyen alkalmat arra használt föl. Hogy az iratokról jegyzeteket készítsen magénak. Ezeket a jegyzeteket azután egy külhatalom számára próbálták eljuttatni. Nem tudva azt, hogy azok az iratok. Amelyek az őrnagyhoz kerülnek, kizárólag az ő számukra készült katonai titkokat tartalmaznak. Így tehát abból a bűncselekményből, amelyet Horváth el akart követni, tulajdonképpen semmi sem valósult meg és a honvédségre tényleges kár nem származott.

A katonai hatóságok előtt viszont bebizonyult, hogy Horváth őrnagy a kémkedés kísérletével alaposan gyanusítható. Ezért tartóztatták le nemcsak az őrnagyot, hanem vele egyidejűleg azt a hölgyet, aki hivatalában azért fordult meg oly sűrűn, hogy katonai titok birtokába jusson.

A nyomozás már olyan előre haladott stádiumban van, hogy ugy a letartóztatott hölgy nevét, mint az ügy minden ismeretlen részletét rövidesen közölni fogják a nyilvánossággal.