Reményteljes jelenségek mutatkoznak a kibontakozás felé

Schandl Károly, az OKH alelnök-vezérigazgatója, a devecseri kerület országgyülési képviselője, az elmult héten a devecseri gazdakörben hosszabb beszédben ismertette választói előtt a gazdasági válság alakulásának esélyeit s nagy érdeklődés mellett mutatott rá a kibontakozás lehetőségeire. A dunántuli főleg állattenyésztő országrészt az állatárak zuhanása a pénzügyi válsággal egyidőben sujtotta, ami a Dunántult különleges nehéz helyzetbe hozta.

A válságot demagógiával nem lehet gyógyitani, csak sulyosbitani lehet.
Az inflációt minden áron el kell háritani, mert az megsemmisitené az országot. Hét éve más volt a helyzet. Akkor hosszulejáratú kölcsönt lehetett szerezni a valuta ujból való stabilizálására. A mai világpiacon erre semmi kilátás nem lenne. Különben is minden remény megvan, hogy a külföldi hiteleseknek külföldi valutában való törlesztését hosszabb időre sikerül kitolni, a külföldi hitelezőkkel egyetértésben. Ez oly kedvező fordulatot jelent a pénzügyi válságban, ami egyszerre megjavitja nemcsak a Nemzeti Bank helyzetét, de a külföldi valutakészletünkkel való gazdálkodást is. 

Egyszerre kétségtelenné válik a pengő stabilitása külföldi viszonylatban is. Szabadabban lehet az exportvalutákat kezelni s megszünik az exportőrök hátrányos helyzete az importőrökkel szemben. 

A német piac tiz év után rövidesen ujból megnyilik állatkivitelünk számára s a csereegyezmények, amelyek a korábbi kereskedelmi szerződéseket felváltják, a mezőgazdaság kiviteli lehetőségeit szintén fokozzák. Ezekre a kedvező kilátásokra vezethető vissza nyilván a dunántuli piac legujabb javulása is, ami a legutóbbi devecseri és pécsi állatvásárokon megnyilatkozott.