Misztikus kasszarablás

A Koháry – utcai unitárius lelkész hivatalban vasárnap letartóztattak egy tisztviselőt, aki hat évvel ezelőtt tréfásan említette, hogy meg tudná szerezni a lelkészi hivatal kasszakulcsát

Föltűnő tolvajlás történt a budapesti unitárius egyházközösség Koháry – utca 4. szám alatti lelkészi hivatal kezeli. Május 5-én, amikor begyültek a házbérek a pénz kezelésével megbízott lelkész a beszedett 13, 000 pengőt betette a páncélszekrénybe. Aznap délután meglepetéssel vették észre, hogy bár a szekrény rendesen be volt zárva, amikor kinyitották, a 13.000 pengőnek nyoma sem volt.

A rendőri nyomozás is megállapította, hogy a betörésnek semmi nyoma sincs, semmi jel sem árulja el, hogy a kasszát fölfeszítették volna. A főkapitányság daktiloszkóposan is megvizsgálta a kasszát, de gyanus ujjnyomot nem talált. A nyomozás teljesen eredménytelen maradt és csak az a föltevés merült föl, hogy a kasszarablást olyasvalaki követhette el, akinek alkalma nyílhatott, hogy a kulcsról másolatot készíthessen és föltűnés nélkül behatolhatott a hivatalba.

Már ugy látszott, földerítetlen marad ez a misztikus rablás, amikor a rendőrségen jelentkezett egy férfi és elmondotta, hogy hat évvel ezelőtt egy fiatal barátja tréfásan említette neki, hogy meg tudná szerezni a Koháry – utcai lelkészi hivatal kasszakulcsát s házbérnegyed idején jó sok pénzt lehetne a kasszából kiszedni. Akkor csak nevettek ezen és szóba sem jött többé közöttünk, hogy a tervet végre is hajtsák, - de ezt a hat év előtti dolgot mégis szükségesnek tartotta ezt közölni a rendőrséggel.

A detektívek hamarosan megállapították, hogy a fiatal ember, aki ezt a furcsa tervet hat év előtt fölvetette, azóta tisztviselő lett a járásbíróságon. A tisztviselőt előállították és hosszu faggatás után vasárnap letartóztatták, bár határozottan tagadja, hogy a betörésről bármit is tudna: a hat év előtti dolgot gyerekes ötletnek mondja, ami azóta eszébe sem jutott. Érdekes, hogy a letartóztatás ellenére a rendőrség tovább folytatja a nyomozást.