Pazar ázsiai pompával koronázták a királyok királyává Res Tafarit

London, november 2

Addis Abebában. Afganisztán fővárosában vasárnap császárrá koronázták Ras Tafarit. A koronázási ünnepségeket II. Menelik abessziniai császár szobrának leleplezési ünnepségei vezették be.

A szombatról vasárnapra virradó éjszakát a császári pár a székesegyházban töltötte, a koronázást vasárnap napfölkeltekor tartották meg. Abesszinia püspöke Cyrill Abuma helyezte a koronát Ras Tafari fejére, akit ezzel „a királyok királyává” koronázott. A megkoronázott császár uj neve Haile Selassie.

A császári korona mesés értékü drágakövekkel van kirakva, összeállitása egymillió angol font sterlingbe került. A koronázási fogat egykor II. Vilmos német császáré volt.

A hat fakó, amely a koronázási fogatot huzta, Magyarországból került Abessziniába.

Az angol delegációt a glucesteri herceg, az angol király fia vezette. Az angolok diszes arany jogarral és egy több mint ezeréves abessziniai kézirattal ajándékozták meg a császárt. A kéziratot a Napier tábornok 1868-ban zsákmányolta Theodorus császártól és az azóta a British Muzeum egyik legértékesebb régisége volt. Franciaország brilliánsokkal kirakott diadémet ajándékozott a császárnénak, a császárnak egy röpülőgéppel kedveskedett.
Az olasz delegációt az udinei herceg vezette.  Olaszország szintén röpülőgépet ajándékozott a császárnak.