Bethlen István Bécsben

Bethlen miniszterelnök vasárnap délután a ½ 5 órás gyorsvonattal Bécsbe utazott. Gróf Calice osztrák követ, Kunz osztrák követségi tanácsos, báró Apor Gábor, a külügyminiszterium politikai osztályának vezetője és gróf Csáky István, a külügyminiszterium sajtófőnöke, már délután 4 órakor künn voltak a Keleti pályaudvaron, de 10 perc mulva a miniszterelnök is megérkezett titkárával. Hlatky Endrével. A miniszterelnök bucsut véve titkárától és Kunz tanácsostól, azután beszállott a vonatba Galice gróffal, Apor báróval és Csáky gróffal, akik elkisérték bécsi utjára. A mozdonyon ekkor már elfoglalta helyét Horváth Vilmos MÁV-fölügyelő, a Keleti pályaudvar fűtőházi főnöke.

A vonat elindulása előtt gróf Bethlen ezeket mondotta a pályaudvaron egybegyült ujságiróknak:
- Schober volt kancellár, szövetségi külügyminiszter látogatása Budapesten, valamint az osztrák-magyar barátsági, békéltető eljárási és választott birósági szerződés Bécsben történendő aláirása alkalmat adtak nekem arra, hogy látogatást tehessek az osztrák állam fejénél és kormányánál. Évszázados közös sors, a vállvetve megvívott nagy háboru, az ezt követő összeomlás szenvedései, a békeszerződések sulyos és közösen érzett nyomása, közelebb hozta egymáshoz Ausztria és Magyarország népét.

De ezenkívül nagymértékben elősegítette ezt a közeledést az a megbecsülés, amelyben a magyar nép Ausztria politikai és gazdasági téren tett erőfeszítéseit és az elért eredményeket részesítette. Az a kitartás, az az erős akarat és az a szisztematikus munka, amellyel az osztrák nép föltornyosuló nehézségeivel szembeszállt, olyan tulajdonságokról tettek tanuságot, amelyek minden hazaszerető népben tiszteletre kell, hogy találjanak. Az a szimpátia, amellyel az elmult évben a Szent Imre-ünnepségek alkalmával Budapest népe fogadta osztrák vendégeit, élő bizonysága volt azoknak az érzelmeknek, amelyekkel Magyarország a szomszédos osztrák nép iránt viseltetik.

Ebben a légkörben nem volt nehéz a két állam közötti viszonyt nemzetközi jogi formába önteni és remélhetőleg megtaláljuk a lehetőséget arra is, hogy a két nemzet között a gazdasági kapcsolatok oly mértékben építtessenek ki, amint azt az adott körülmények megengedik és a két nép gazdasági vezetőkörei kivánják. Végül csak azt akarom még mondani, hogy a legnagyobb örömmel megyek Ausztriába, mint a barát a barátok közé.

A miniszterelnök a vonaton nyilatkozik
A vonat menetrendszerű pontossággal futott ki a pályaudvarról. Az uton gróf Bethlen hosszasan beszélgetett Calice követtel, azután behatóan tárgyalt gróf Csákyval a bécsi program részleteiről. A határon szállt be a kocsiba báró Miske-Gerstenberger Jenő követségi tanácsos, aki a megbetegedett Ambróczy követ helyett Zeileissen osztrák követségi titkárral együtt eléje utazott. A miniszterelnök velük együtt vacsorázott a vonaton. Utközben kiküldött munkatársunknak a miniszterelnök kijelentette, hogy elsősorban a barátsági és választottbirósági szerződés aláírása céljából megy Bécsbe, másodszor, hogy Schober látogatásait visszaadja, harmadszor pedig azért, hogy az elvi megállapodások után, amelyeket Budapesten lezártak, a februárban kezdődő részletes kereskedelempolitikai tárgyalások anyagáról értekezzék.

- Egyébként különleges vagy rejtett politikai célja nincs utazásomnak – folytatta a miniszterelnök -, előre is megcáfolok tehát minden olyan híresztelést, amely reviziós, vagy másféle blokk megalakításáról szól, vagy amely szerint olyan célokra törekednénk, amely ellentétben áll Európa vezető négy nagyhatalmának január 21-i békedeklarációjával. Ilyesmit állítani csak rosszakaratu ferdítés lehet, amely sem Ausztria, sem Magyarország, sem Középeurópa érdekében nem áll.

„Isten hozta önt Ausztriába, gróf ur!”
Bécs, január 23.
Bethlen miniszterelnök vasárnap este 9 órakor Bécsbe érkezett. A pályaudvar környékén megerősített rendőrosztagok cirkáltak, az udvari váróterem bejáratánál pedig lovasrendőrszakasz állott sorfalat A kiváncsiak olyan nagyszámban vették körül az Ostbahobof egész környékét, hogy a vonathoz igyekvő utasok csak nagy üggyel-bajjal tudtak utat törni maguknak. Az udvari várótermet földíszítették erre az alkalomra. A főfalról hatalmas piros-fehér-zöld zászló csüng alá. Pálmák és virágok sorakoznak a pompásan kivilágított teremben. Háromnegyed 9 órakor egymásután érkezek az előkelőségek a miniszterelnök fogadására. A várakozók között volt Junker a követ, a kancellária vezértitkára, Klastersky osztályfőnök, a kabinetiroda főnökének helyettese, Hornbostel követségi tanácsos, Jordan követségi titkár, Brandl, a rendőrség alelnöke. Kivonult a fogadásra Ambrózy gróf követtel az élén az egész bécsi magyar követség.

Ott láttuk Morralet, az olasz követség sajtófőnökét is. Néhány perccel 9 óra előtt megjelent Schober alkancellár, külügyminiszter is. A perront rendőri készültség zárta el, az utasokra várakozóknak nem volt szabad kimenniök, hanem a pályaudvar hatalmas előcsarnokában kellett várakozniok. Pontban 9 órakor futott be a budapesti gyorsvonat. A mozdony után következő első kocsiból szállt ki Bethlen miniszterelnök és kisérete. Schober alkancellár és a miniszterelnök találkozása rendkívül szivélyes volt, olyan, mikor régi ismerősök hosszu évek után találkoznak. Schober fesztelenül üdvözölte Bethlent:
- Isten hozta Önt Ausztriába, gróf ur.

Bethlen mosolyogva fogott kezet Schoberrel és megköszönve az üdvözlést, az alkancellár hogyléte iránt érdeklődve. Ezután Schober az udvari váróterembe vezette a vendéget, ahol bemutatta neki a megjelent urakat. Magnézium villant, filmfölvevőgépek kattogtak mindenfelé, egészen addig, amíg Bethlen autóba szállt, hogy a magyar követségre hajtasson. Odakint a tömeg megéljenezte a magyar miniszterelnököt.

A vonat, amely ezideig az udvari váróterem előtt vesztegelt, csak ezután futott be a pályaudvaron a főváróterem elé és csak akkor szállhattak ki belőle az utasok, amikor Bethlen már elhagyta a pályaudvar épületét. A perronról Bethlen és Schober a volt udvari váróterembe mentek, amely ugyancsak magyar nemzeti színekkel volt földíszitve. A két államférfi ezután autón a magyar követségre. Bethlen gróf szállására hajtatott, ahol Schober bucsut vett a miniszterelnöktől.