A szociáldemokrata párt kilép az Interparlamentáris Unió magyar csoportjából

Az Interparlamentáris Unió magyar csoportját szakadás fenyegeti A szociáldemokrata párt nem nyugszik bele abba, hogy a magyar csoport szembehelyezkedjék a titkos választójog kérdését napirendre tűző berlini határozattal és ezért – amint a „Népszava” vasárnapi száma közli – levelet irt Berzeviczy Albertnek, a magyar csoport elnökének. Ebben a levélben fölkért Berzeviczyt, hogy „világosan és minden félreértést kizáróan mondja meg: mi az álláspontja az általános és titkos szavazati jognak Magyarországra való behozatala kérdésében”, mert a szociáldemokrata képviselők ettől tetszik függővé, hogy továbbra is föntartják tagságukat az unió magyar csoportjában.

Lapunk hétfőn délután megkérdezte ebben az ügyben Berzeviczy Albertet, aki a következőket mondta:
- Mindmostanáig semmiféle levelet a szociáldemokrata párttól nem kaptam. Várok egy-két napig és ha a levelet addig sem kapom meg, a „Népszavá”-ban közölt levélre hírlapi nyilatkozatban fogok részletesen válaszolni és a tényállást megvilágítani.

A szociáldemokrata párt álláspontjáról Györky Imre a következőket mondotta:
- Legföljebb órák kérdése lehet, hogy Berzeviczy Albert megkapja a szociáldemokrata párt levelét, amelyet már elküldöttünk neki. Ha Berzeviczy válaszából ki fog derülni, hogy a magyar csoport ragaszkodik álláspontjához és továbbra is szembehelyezkedik a titkos választójog kérdésének napi rendretűzésével, akkor a szociáldemokrata pártnak egész parlamenti frakciója kilép az Interparlamentáris Unió magyar csoportjából. Az unió berlini konferenciája elhatározta, hogy a legközelebbi – bukaresti – konferenciának napirendjére kitüzi a titkos választójog kérdését, mert a titkos választójogot a parlamentarizmus legfontosabb kellékének tartja. A szociáldemokrata párt már csak a népek békéjének föntartása érdekében is helyesli az Interparlamentáris Unió müködését, amikor tehát abba a kényszerhelyzetbe kerülünk, hogy kilépjünk a magyar csoportból, ez nem a mi házi ügyünk, kilépésünkről tehát és kilépésünk okáról pontosan informálni fogjuk a külföldi csoportokat.

A titkos választójog elvi alapján álló polgári ellenzék fölfogásáról Friedrich István a következőket mondta:
- Egészen bizonyos, hogy a titkos választójog kérdését nem fogjuk tudni elintézni semmiféle nemzetközi aeropag előtt. Ez tisztán magyar kérdés, amelyet idehaza magunknak kell alkotmányos eszközökkel megoldanunk.

A szociáldemokrata párt állásfoglalása mindenesetre pikánssá teszi az egész problémát, mert hiszen nagyon nehéz magyar ellenzéki képviselőnek a titkos választójog érdekében közreműködni az Interparlamentáris Unió keretei között, amikor annak megvalósulásáért idehaza semmit sem tud csinálni. Nem is beszélve magamról, aki a titkos választójogot tíz évvel ezelőtt később törvényesített rendelettel életbeléptettem. Én, mint a titkos választójog meggyőződéses híve, nagyon sajnálom, hogy ez a kérdés még mindig ott tart, hogy azzal az Interparlamentáris Uniónak kell foglalkoznia.

Hogy a polgári ellenzék milyen álláspontot foglal el ebben az ügyben, arról mindaddig, amíg politikai barátaimmal nem tanácskozom, nem nyilatkozhatom.