Késő őszi választásokról beszélnek

Politikai körökben még néhány héttel ezelőtt bizonyosra vették, hogy ez évben nem lesznek választások és a Házat 1932. január 31 előtt nem oszlatják föl. most viszont befejezett tényként beszélik – amit a legjobban értesült helyekről is megerősítenek -, hogy a választásokat a kormány ennek az évnek késő őszére, október közepére kiírja, ugy hogy az uj képviselőház az év végére már össze is ülhet.

Gróf Klebersberg kultuszminiszter vasárnapi cikkében a választásokra vonatkozóan a következő prognosztikont állítja föl: ”Választásainknak ideje még egyáltalában nincs megállapítva, de a következő tizenegy hónap valamelyikében lesznek. Ritkán esett össze így egyfelől választási kampány, másfelől egy gazdasági világválságból fakadó fokozott feszültség, amely találkozás minden jó hazafit nagy tartózkodásra kell, hogy intsen.”

A választási előkészületekkel kapcsolatban a miniszterelnökség a belügyminiszteriummal együtt hozzálát az uj kerületi beosztás előkészítéséhez. Az uj kerületi beosztás –  értesülésünk szerint – megszüneti a csonka kerületeket és minden választókerület szavazóit legalább tizezerre egészíti ki. Már magában ez a kikerekítés közel ötvennel apasztja a magyar képviselőház tagjainak létszámát, de a kormánynak az a szándéka, hogy lehetően hetvennel csökkenti az országgyülési képviselők számát.

Ez az intézkedés egyrészt takarékossági rendszabály, másrészt valóban jobban is megfelel az ország mai helyzetének. Befejezett tényként emlegetik, hogy a kerületi beosztásokkal egyidejüen dönt a kormány a titkos szavazás kiterjesztése kérdésében is. A titkosság méreteiben még nincs előzetes megállapodás sem, de kormánykörökben ugy tudják, hogy a választókerületek egyharmadában kivánják behozni a titkos szavazást.

A kormány választási készülődései kétségtelenül összefüggnek Gaal Gaszton kisgazda-zászlóbontásával. Hosszu évek óta ez az első vidéki pártalakulás, amelynek az egységes párt is jelentőséget tulajdonít. Innen a kormánypárt elnökségének az a határozata, hogy az általános választásokig megüresedő vidéki kerületekben, mint Nagyatádon, kisgazdák lesznek a hivatalos kormánypárti jelöltek.

Politikai körökben vasárnap sokat beszéltek arról a másfélórás tanácskozásról, amely a miniszterelnök és gróf Zichy János, a Keresztény Gazdasági Párt elnöke között pénteken folyt le, Zichy János nyomatékosan hangsulyozta, hogy őt akciójára nem személyi becsvágyak ösztönzik. Céljuk az, hogy a kormány összetételében, szerintük, szükséges változások minél előbb megtörténjenek. Tekintettel azonban arra, hogy most tudvalevően fontos gazdasági és külpolitikai tanácskozások folynak, beleegyeztek abba, hogy a kormány rekonstrukciójáról kora tavasszal folytassák a miniszterelnökkel a tárgyalásokat.