Hogyan ismerkedtek meg egymással?

A mai gyakorlati szellemű, materialista világban sem lehet letagadni, hogy az életben sok megfejthetetlen misztikum van.

Ezek között is a legrejtelmesebb talán az a lelki probléma, hogy milyen véletlen, milyen ösztönszerűség rendezi a szerencsés találkozót a nő és a férfi között, akiket egymásnak teremtett a jó Isten.

Sok szó hangzik el mostanában a házasság problémájáról. Vannak, akik elérkezettnek látják az időt ennek az alapvető, tradicionális intézménynek a megreformálására.

Ha azonban szétnézünk az életben, ha kissé behatóbban vizsgáljuk az emberi sorsokat, azt látjuk, hogy az élet egyetlen igaz örömét, minden értelmét és komoly célját a házasság, a családi élet adja meg.

Minden élet regény. Minden boldog házasság a valóság romantikája. Íme, néhány meggyőző példa, ahogyan azt szellemi életünk kiválóságai elbeszélik:

Gróf Apponyi Albert

Természetesen nem kellett messzire mennem, hogy megnősüljek. Egy társaságba jártunk, közös problémáink, közös céljaink voltak és így bizonyos lelki közösség is támadt közöttünk. Már nem emlékszem tisztán, hogy miről volt szó, de azt tudom, hogy fogadtam az egyik hölggyel és a fogadás díjaként tetszés szerinti kívánságot jelöltünk meg.
A fogadást megnyertem és miután momentán semmi másra nem volt szükségem, hát – megkértem, legyen a feleségem. Azt hiszem, ennél nagyszerűbb fogadást még nem kötöttek.

Babits Mihály

A feleségem Török Sofie, írónő. Egyszerű tanítónő volt és én csak akkor tudtam meg, hogy kicsoda, mikor egyszer felhozott néhány verset a Nyugatnak.
Én elolvastam a verseket és azonnal tisztában voltam vele, hogy itt egy értékes és mély tehetségről van szó. Kötelességemnek tartottam, hogy figyelemmel kísérjem az írónő pályafutását és ebből az ismeretségből lassan komoly szerelem lett.
Mi lehet egy komoly szerelem vége egy költőnél? Házasság, amiért kimondhatatlan hálával tartozom a sorsnak.

Erdős Renée

Egyszerű és úgyszólván mindennapos a házasságom. Olaszországban, Rómában voltam. Egy körmenet alkalmával- a körmenetet egy ismerősöm erkélyéről néztem – bemutattak nekem egy magas urat. Természetesen egy ilyen bemutatkozás sablónos valami, amivel alig törődik az ember. Tovább néztük a körmenetet és én egyszerre éreztem, hogy könny szökik a szemembe. Félrekaptam a fejem és láttam, hogy a szóbanforgó úrnak is könnyes a szeme. Ez a könny - ikerpár hozott hozott össze a férjemmel, akit – érdekes véletlen, - szintén Erdősnek hívtak.