Magyarország birkózói 5:2 arányban legyőzték a csehszlovákokat

Csak Fehér és nagy nagylepetésre Badó kapott ki

Magyarország válogatott birkózócsapata megérdemelt fölényes győzelmet aratott Csehszlovákia birkózói fölött. Vasárnap délelőtt a Royal Orfeum színpadán folyt le a harmadik magyar-csehszlovák birkózómérkőzés, amely 5:2 arányú magyar győzelmet hozott és így az 1928. évi prágai 7:5 arányú és az ugyanazon évi budapesti 8:4 arányú magyar győzelmek után a magyar színek képviselői biztosan utasították vissza a csehszlovák birkózók revánskísérletét.

A két nagyszerűen fölkészült csapat mérkőzése délelőtt 11 órakor kezdődött. A közönség ekkorra már zsúfolásig megtöltötte a Royal Orfeum nézőterét. A díszpáholyban foglalt helyet Petry Pál államtitkár családjával, aki Klebelsberg közoktatásügyi minisztert képviselte.

Külön páholyt foglalt el a csehszlovák követség tisztikara, amely Pallier Vaclay követ, meghatalmazott miniszter vezetésével teljes számban megjelent. A szűk nézőtéren több mint ezer ember szorongott, de legalább ugyanannyian jegy nélkül voltak kénytelenek a pénztártól távozni.

A mérkőzés fölvonulással kezdődött. A magyar csapat tagjai magyar címeres barna trikóban, a csehszlovákok a cseh nemzeti színekkel átszőtt sötétkék trikóban vonultak fel. Szicberth Imre MÁV fölügyelő, a Magyar Birkózó Szövetség társelnöke üdvözölte a csehszlovák birkózócsapatot és átnyújtotta vezetőjüknek, Zwerina Vaclacnak a magyar szövetség plakettjeit, Zwerina köszönetet mondott és viszonzásul művészi üvegserleget adott a magyar szövetségnek. A csapatok tagjainak bemutatása után megkezdődött a küzdelem.

Az egyes küzdelmek lefolyása:
Légsúlyban
Szegfű pontozással győzött Nic ellen. Az első öt perc egyenlő erők küzdelme volt. A második öt percben Szegfű valami előnyt szerzett. Alsó állásban mindinkább kidomborodott a kaposvári fiú nagyobb tudása és így a bírák ítélete megérdemelten jelezte győzelmét. A mérkőzés állása 1:0 Magyarország javára.

Pehelysúlyban
Mandr biztos pontozásos győzelmet aratott Fehér ellen. Az első tíz percben már nyilvánvaló volt a csehszlovák birkózó fölénye, de Fehér jól védekezett és a kiváló olimpiai helyezett tusgyőzelmét meg tudja akadályozni. 1:1.

Könnyűsúlyban
Kárpáti pontozással győzött Jaros ellen. Az első perc igen heves iramban telt el. A második percben Kárpáti szaltóval hídba vitte ellenfelét, akit nyolc percig leszögezve tartott, de a bivalynyakú cseh hídját betörni nem tudta, sőt Jaros a 9. percben a közönség lelkes ünneplése közepette kiszabadult. A továbbiakban már mindketten fáradtnak látszottak. 2:1.

Kisközépsúlyban
Matura pontozással győzött Samec ellen. Az első tíz percben teljesen egyenlők voltak. Parterben Matura karfölszedéssel kísérletezett, Samec munkája sem volt eredményes, végül állásban sem lehetett közöttük különbséget tenni. A vezető bíró döntése hozta Matura győzelmét 3:1.

Nagyközépsúlyban
Tunyogi a 16. percben dupla nelsonnal dobta Haalát. A nap legszebb mérkőzése volt a két birkózó küzdelme. Egyik akció a másikat követte és a közönség állandó ünneplése közepette a 16. percben Tunyogi dupla nelsonjával két vállra fektette a kitűnő cseh birkózót. 4:1.

Kisnehézsúlyban
Szalay pontozással győzött Wawra ellen. Ez a mérkőzés is igen szép volt kezdetben, de később tologatássá fajult. A nagy erejű Szalay nagyon kikészítette ellenfelét, aki végül szemmel láthatóan fáradtan mozgott. Wawra dicséretes módon nem adta föl a mérkőzést, annak ellenére, hogy a mérkőzés befejezése után dr. Varga Béla megállapítása szerint közben bordatörést szenvedett, ami igen fájdalmas. 5:1.

Nehézsúlyban
Badó és Urbán a szimpatikus cseh birkózó küzdelme teljesen egyenrangú volt és csak a bírói ítélet tudott a cseh javára különbséget tenni. 5:2.