Egy olasz lap vezércikke Magyarország német és francia megitéléséről

Róma, április 12.
A milanói „Corriere della Sera” tegnapi szám kéthasábos vezércikkben foglalozik Magyarország helyzetével és jövőbeli magatartásával az osztrák-német tervezett vámegyezménnyel kapcsolatban.
A cikkíró megállapíja mindenekelőtt, hogy Magyarország mindig a trianoni békeszerződés nyomasztó hatása alatt áll.

A mezőgazdasági világválság – folytatja a cikkiró - akkor sulyosan nehezednék a kifejezetten agrár Magyarországra, ha testének megcsonkítása kevésbé kegyetlen és valamivel észszerűbb lenne. Ilyen körülmények között nem csodálatos, ha az osztrák-német vámegyezmény váratlan híre mint a rég óhajtott megkönnyebbülés ígérete jelentkezett a magyarok lelki szemei előtt.

Kérdés, hogy Berlin teljesen nyugodtan, hagyta-e Budapestet, vagy mindketten megvárják az osztrák-német iniciativa fejlődését. Ezt azonban naivság lenne föltételezni. Berlin egyrészről szeretne, ha Magyarország lenne az első, amely hajlandóságát nyilvánítja a vámegyezményhez való csatlakozáshoz, máris Páris - amely mialatt fölhasználja a kisántántot, hogy udvariatlanul nyomást gyakoroljon Magyarországra és ugyanakkor Budapesten mindig sokkal kevésbé udvariatlan -, most fokozza bizalmas és ígérgető gesztusát, hogy rávegye a magyarokat a határozott „nem” kimondására.

Magyarország nemleges válasza ugyanis - irja a vezércikkiró - nagyon sokat ártana az osztrák-német tervnek. Ez a határozott „nem” lehetséges volna például, ha Franciaország fölajánlaná Magyarország határainak megfelelő kiigazítását, az azonban elképzelhetetlen, hogy Franciaország, keleti szövetségeseinek bőrére, revizionista politikát kezdeményezzen.