Gömbös a fasizmusról

Kaposvár, április 19.
Gömbös honvédelmi miniszter Barcsra utazott, hogy résztvegyen a kerület képviselőjétnek, Görgey Józsefnek beszámolóján. Az utban fekvő községek lakossága lelkesedéssel fogadta a minisztert, aki a programtól eltérően Istvándiban megállt és Schmidt Béla református lelkész üdvözlésére röviden válaszolt:
- Nincsenek különbségek, társadalmi osztályok, csak testvérek - mondotta. - Ma nem hajbókos, kótyagosfejü emberekre van szükségünk, hanem azokra, akik a földön járnak.

Barcson Boronkay főszolgabíró köszöntötte a minisztert, mint a közéleti tisztaság megszemélyesitőjét. Gömbös Gyula azt válaszolta, hogy a közéleti tisztaságért harcolni nem érdem, hanem kötelesség.

A moziban megtartott nagygyülést gróf Széchenyi Frigyes nyitotta meg, utána a honvédelmi miniszter beszélt.

- Azt mondják, hogy nincs demokrácia ebben az országban - mondotta. – Egyenlőség nincs, de nem is lehet, mert ezt a természet rendje nem engedi meg. Én is mondom, hogy legyen egyenlőség, de a biróság előtt és érvényesülhessen mindenki: teremtsük meg a harmóniát a munkás és a munkaadó között. Akkor megy minden jól, ha egy akarat érvényesül, bár velem szemben éppen ezt szokták kifogásolni. Azzal is megvádolnak engem, hogy titkos fascista vagyok. Elsősorban nem szoktam titkolódzni, másodsorban pedig a fascizmus jó Olaszországban, de nálunk tönkremenne az olyan politikai rendszer, amelyet nem a mi viszonyainkhoz szabtak.

Elpanaszolják, hogy nehéz helyzetünkben uj egyetemeket létesítünk, holott minden nemzet annyit ér, mint amennyit a tudósai érnek. Meg kell mondanom e pillanatban, hogy politikámat egyedül a józan meggondolásokra alapitom. Nincs időnk a politikai kisérletezésekre. Ezt csak egy boldogabb nemzedék engedheti meg magának, nem mi!

Gömbös beszéde után Görgey József képviselő szólalt föl. A honvédelmi miniszter ezután megtekintette a barcsi csendőrséget, majd autón visszajött a fővárosba.