Az uj választásokat a hat év előtti törvény alapján tartják meg

A képviselőház ma folytatja a kultusztárca költségvetésének vitáját, majd szerdától kezdve a hét végéig a miniszterelnökségi, utolsó pedig a pénzügyi tárca költségvetésének tárgyalása foglalkoztatja a törvényhozást. A miniszterelnökségi vitában gróf Apponyi Albert ujból megsürgeti a titkos választójog kiterjesztését és az ajánlási rendszer eltörlését.

Bethlen miniszterelnök pedig részletesen kifejti a kormánynak erre vonatkozó álláspontját. Vasárnap több lap írt arról, hogy a kormány illetékes tagjai és Apponyi között közvetítő tárgyalások indultak meg, amelyeknek eredménye jelentékenyen befolyásolhatja a miniszterelnök parlamenti fölszólalását. Megbizható értesülésünk szerint ilyen tárgyalások annál kevésbé vannak folyamatban, mivel a kormány végleg elhatározta: az uj választás minden körülmények között az 1925. évi választójogi törvény alapján bonyolítja le, a régi törvényen sem törvényhozási, sem rendeleti uton semmiféle változást nem eszközöl, vagyis a titkosság kiterjesztése és az ajánlási rendszer eltörlése terén nem tesz semmiféle engedményt.

A kormányhoz közelálló helyen továbbra is föntartják ugyan, hogy a titkosság „benne van a kormány és a kormánypárt programjában”, elismerik azt is, hogy az ajánlási rendszeren helyénvaló lenne javitani, de megállapítják, hogy ami a titkosságot illeti, egyedül a kormány illetékes eldönteni, mikor tartja az időt alkalmasnak megfelelő intézkedésekre. A mai időket, amikor az ország és a magángazdaságok egyformán sinylik a sulyos gazdasági helyzetet, semmiképen sem tartja a kormány messzemenő intézkedésre alkalmasnak.

A titkosságnak a megyei városokra való fokozatos kiterjesztése a kerületi beosztás teljes átdolgozását tenné szükségessé, erre a nagyszabásu technikai munkára pedig már nem futja az idő. A kormánynak ezzel a megmásíthatatlan álláspontjával szemben az ellenzék szónokai a miniszterelnökségi tárca költségvetésének vitájában készülnek fölvonulni, a parlamenti élet tehát a héten szokatlanul mozgalmasnak igérkezik.